Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dva zásahy pro drogové podsvětí. Kriminalisté rozkryli gang, který mohl do Čech dovézt až 7 kilogramů pervitinu

Drogové podsvětí dostalo v posledních dnech dva výrazné zásahy. Nejprve kriminalisté z libereckého Toxi týmu se svými polskými kolegy pozatýkali desetičlenný gang prodejců pervitinu i s organizátorem celého byznysu, v druhém případě se libereckému týmu specializovanému na drogy podařilo začátkem května zadržet muže, který měl ve svém voze neuvěřitelný kilogram té samé drogy.

Na prvním zmíněném případě spolupracovali kriminalisté z obou zemí od loňského června. V poutech nakonec skončilo deset osob z Libereckého kraje a čtyřiapadesátiletý muž z Kosova, který byl hlavním distributorem. „Jedná se zatím o nejrozsáhlejší případ, který doposud krajský tým řešil, navíc s mezinárodním přesahem,“ řekl vedoucí Toxi týmu Pavel Folprecht.

Celý drogový byznys ovládal muž z Kosova, který si varnu pervitinu zřídil v jednom ze statků v malé polské vesnici pár stovek metrů od Hrádku nad Nisou. Kriminalisté měli zásah proti němu naplánovaný už na konec loňského roku, tehdy ale z neznámých důvodů celý objekt vyhořel. Čeští a polští kriminalisté tak musel na novo zjišťovat všechny podstatné informace. V minulosti trestně stíhaný muž původem z Kosova mezitím přesouval výrobu drog po česko-polském pohraničí, jedním z posledních míst byla Jelení Hora. Právě pervitin z jeho varny se dostával až na Liberecko a Jablonecko.

Po detailním zjišťování informací sklapla past na začátku května. Kriminalisté se dozvěděli o další zásilce, která měla být do Čech dovezena. Po přejezdu hraničního přechodu v Harrachově zásahová jednotka pozatýkala posádku vytipovaného auta, u tří osob zajistili kriminalisté 95 gramů pervitinu. Zatýkání pokračovalo i později. „Zatýkání tak velkého počtu osob bylo podmíněno detailní přípravě, jednotlivé postupy kriminalistů musely být zcela profesionálně naplánovány a zkoordinovány,“ dodal Folprecht. Dva ze zadržených jsou ve výkonu trestu, dalších šest je ve vazbě, jedna žena je vyšetřována na svobodě a Kosovan je v takzvané vydávací vazbě v Polsku.

Deseti osobám ve věku 29 až 54 let teď hrozí za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami až osmnáctileté vězení. Podle zatím zjištěných informací mohl gang do Čech přivést až 7 kilogramů pervitinu.

Recidivista ukrýval kilogram pervitinu v krabičce na jídlo

V rukou kriminalistů skončil začátkem května také další drogový dealer, v jehož autě našli členové Toxi týmu neuvěřitelný kilogram pervitinu. To je pro srovnání tolik, co se podařilo zadržet za celý loňský rok na území Libereckého kraje.

Jednačtyřicetiletý muž z Liberecka převážel drogu v plastové doze na jídlo. Spolu s krabičkou napěchovanou pervitinem zadrželi kriminalisté také jeho Audi A6, ve které drogu převážel, sedmdesát tisíc korun v hotovosti a plynovou pistoli. Několik gramů pervitinu našli policisté také při domovní prohlídce.

„Jednalo se o velmi zkušeného recidivistu, ve své trestní minulosti má i záznamy spojené s výrobou či distribucí psychotropních látek, zejména pervitinu,“ uzavřel Folprecht. Podle něho byl muž na svobodu propuštěn teprve před rokem. Do té doby seděl ve vazbě pro násilnou trestnou činnost. V tomto případě mu hrozí za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami až deset let za mřížemi.

Už teď je v určitých ohledech letošní rok pro Toxi tým úspěšnější než ten předchozí. Do konce dubna odhalil 65 případů a zajistil 10 domácích varen pervitinu, což je o tři více než v loňském roce.

Foto Policie ČR

Štítky metamfetamin, drogy, Česko, Liberecký kraj, Kosovo, Polsko, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva zásahy pro drogové podsvětí. Kriminalisté rozkryli gang, který mohl do Čech dovézt až 7 kilogramů pervitinu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.