Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zloděj "kavalír" je za mřížemi. Prozradila ho obuv, kterou nosil

Seznamte se, tohle je zloděj „kavalír.“ Tenhle muž od února zaměstnával kriminalisty na Liberecku a Jablonecku, když se během tří měsíců stihl vloupat do téměř dvou desítek chat a chalup. Oproti jiným zlodějům si počínal velmi opatrně, nic neničil a v chatách se choval, jako by byly jeho. Před několika dny se ale smyčka kolem něho začala stahovat a nyní zkušený recidivista opět sedí ve vazbě.

„Odhalení pachatele bylo o to složitější, že se snažil co nejméně „škodit“.  Měl specifický způsob, kterým se do chat dostával, přičemž vše se snažil dát do takového stavu, aby nebylo vůbec zřejmé, že se do chalupy někdo vloupal. Velice „kavalírsky“ si počínal i uvnitř. Nedělal nepořádek, nerozhazoval věci, neničil – po chalupě se pohyboval, jako by byl ve vlastním, nepůsobil žádné škody. „Pouze“ odnášel věci, které se mu vešly do batohu a které mohl rychle prodat, zpeněžit,“ shrnula mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Kriminalisté museli při ohledávání míst vyloučit veškeré stopy a otisky, které patřily majitelům objektů. Všechny posbírané důkazy pak museli porovnávat se svou databází. Zloděje nakonec usvědčila stopa, a to doslova.

Kriminalistům se podařilo zjistit, že by pachatelem mohl být třiačtyřicetiletý muž z Liberecka, který skončil v jejich rukou naposledy v roce 2013 za stejnou trestnou činnost. Od té doby si odpykával trest za krádeže a vloupání ve věznici, ze které byl propuštěn na svobodu v únoru letošního roku.

„Po propuštění z věznice se ale ke svému „osvědčenému řemeslu“ vrátil, neboť mu chyběly peníze na běžný život. Změnil ovšem způsob, kterým se do chalup dostával, co ale nezměnil, byly boty. Díky daktyloskopii tak kriminalisté měli jasno v tom, že otisky bot, které zajišťovali u většiny případů, patřily právě jemu,“ dodala mluvčí.

Policisté z Liberecka a Jablonecka pak už jen společnými silami muže zadrželi v těžko přístupném terénu v lesích na Jablonecku, kde se snažil ukrýt v roklinách.

Několikrát souzený recidivista, který za branami věznice strávil již od roku 1998 celkem 12 let svého života, způsobil odcizením věcí z chalup škodu za téměř 150 tisíc korun. Kradl doslova vše, co mělo alespoň nějakou cenu a dalo se v zastavárně zpeněžit.

Zkušeného recidivistu před nedávnem obvinil policejní komisař z krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, za což mu teď hrozí až pět let za mřížemi. Na soud si počká ve vazbě, aby nemohl v krádežích pokračovat.

Foto Policie ČR

Štítky chata, chalupa, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděj "kavalír" je za mřížemi. Prozradila ho obuv, kterou nosil  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.