Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Chování lékaře Bartáka se podle zprávy z vězení zlepšilo

Chování lékaře Jaroslava Bartáka ve věznici v Jablonci-Rýnovicích, kde si odpykává dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek, se výrazně zlepšilo. Vyplývá to ze zprávy z věznice, kterou dnes v Liberci četla soudkyně Eva Drahotová. Barták u krajského soudu stanul kvůli jiné trestné činnosti, je obžalován z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. Za to mu hrozí další trest 15 až 20 let, případně trest výjimečný.

"Ve věznici se chová dalo by se říci vzorně, což každý soudce kvituje jako skutečnost, k níž se pak přihlíží," uvedla soudkyně. "Z hlediska soudce musím říci, že výchovný účel předchozího trestu zde padl na úrodnou půdu," dodala.

Změna podle zprávy z věznice nastala u Bartáka zhruba před dvěma lety. Problémy s ním byly hlavně v Liberci, kde byl ve vazbě a později ve věznici od srpna 2011 do prosince 2013. Nebyl schopný akceptovat řád věznice a nerespektoval dozorce. "Porušoval ustanovení norem výkonu trestu, byl dvacetkrát kázeňsky trestán, verbálně, často vulgárně, napadl zaměstnance věznice," uvedla soudkyně. V Rýnovicích ho nyní hodnotí jako vězně, který komunikuje, nevyvolává konflikty, je uctivý, slušný, zachovává pořádek a účastní se některých skupinových aktivit. Navštěvuje i duchovní službu. Dvakrát byl odměněn.

Barták si odpykává trest za sexuální obtěžování asistentek v letech 2006 až 2011. Barták ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty.

Soud nyní posuzuje, zda na podzim 2013 ve věznici v Liberci plánoval vraždy a vydírání. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Údajným vydíráním chtěl Barták získat přes 80 milionů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a k vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska. Vše měl zajistit recidivista, který ale místo toho vše oznámil.

Barták obžalobu odmítá. Podle něj šlo o běžné vězeňské debaty, jež nemyslel vážně. Za obviněním vidí komplot jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. Liberecký soud ho už jednou odsoudil, vrchní soud případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů. V kauze zbývá vyslechnout posledního znalce, který bude zřejmě vypovídat ve středu. Pokud senát nepřipustí další dokazování, mohl by zaznít i rozsudek.

Autoři | Foto TN.cz

Štítky Jaroslav Barták, Liberec, Andor Šándor, Oldřich Choděra, Polsko, Bělorusko, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chování lékaře Bartáka se podle zprávy z vězení zlepšilo  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.