Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Lékař Barták za plánování vražd a vydírání dostal 15 let vězení

Za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí dnes Krajský soud v Liberci potrestal lékaře Jaroslava Bartáka 15 lety vězení. Ve vězení by tak měl strávit 27 let, už dříve totiž byl pravomocně odsouzen na 12 let za znásilnění asistentek. Z tohoto trestu si již odpykal skoro pět let. Dnešní rozsudek není pravomocný, Barták se na místě odvolal. Požadoval zproštění obžaloby, tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. Státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

"Domnívám se, že rozhodnutí neodpovídá dosud provedenému dokazování. Jsem přesvědčena, že doktor Barták necílil, aby usmrtil, poškodil na zdraví, případně připravil o majetek jiné osoby," uvedla jeho obhájkyně Hana Riedlová. Bartákovi hrozilo od 15 do 20 let, případně výjimečný trest. Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Vraždy podle spisu plánoval ze msty za předchozí odsouzení, peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. Zajistit to měl spoluvězeň, který ale místo toho vše oznámil.

Barták tvrdí, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně. Uvedl také, že byl navíc pod vlivem alkoholu a prášků. Dnešní rozsudek označil za justiční omyl. Klíčovými důkazy jsou videonahrávky, které vězeň pořídil. Obhajoba zpochybňovala jejich legálnost. Neví se, jak se záznamové zařízení do věznice dostalo. Vězeň to neprozradil. Obhajoba se snažila zpochybnit i jeho důvěryhodnost. Argumentovala tím, že se snažil Bartákovi uškodit, aby byl podmínečně propuštěn.

Státní zástupce Radim Kadlček navrhoval trest pod zákonnou sazbou, mezi deseti až 15 lety. Zdůvodnil to tím, že trestná činnost Bartáka byla ve fázi plánování. Senát byl jiného názoru. "Máme za to, že příprava byla natolik společensky škodlivá, že nesplňuje ustanovení trestního zákoníku," uvedla předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Kauzou Bartáka se liberecký soud zabýval podruhé, při prvním ho potrestal 18 lety vězení. Vrchní soud ale případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů. Podle mínění Drahotové to nejen napravili, ale provedli i další důkazy, které vrchní soud nepožadoval. "Mám za to, že žádný obrat to nepřineslo," dodala Drahotová. Senát ale uložil o tři roky nižší trest kvůli zlepšenému chování Bartáka ve vězení. To chtěl zohlednit i Kadlček. V liberecké věznici nebyl Barták schopen akceptovat řád a nerespektoval dozorce, byl dvacetkrát kázeňsky trestán. Jeho chování se výrazně zlepšilo před dvěma lety po přemístění do věznice Rýnovice. Nyní je hodnocen velmi dobře.

Barták čelí ještě obžalobě pro přečiny podplácení a maření úředního rozhodnutí a vykázání. Toho se měl dopustit v prosinci 2013, když byl ve věznici ve Stráži pod Ralskem. Případ bude posuzovat soud v České Lípě, Bartákovi za to hrozí dalších šest let.

Autoři | Foto TN.cz

Štítky Jaroslav Barták, věznice, vražda, plánování, Liberec, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékař Barták za plánování vražd a vydírání dostal 15 let vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.