Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud v Liberci se znovu zabývá kauzou pěstírny ve Vratislavicích

Liberecký krajský soud se dnes začal znovu zabývat kauzou pěstování marihuany v areálu bývalé textilní továrny v Liberci-Vratislavicích. Ve špičkově vybavené pěstírně policisté zajistili před dvěma lety 2300 rostlin, z nichž mohl gang získat až 172 kilogramů marihuany.

V případu bylo sedm obžalovaných, liberecký soud se ale nyní zabývá mírou provinění jen jednoho z nich - Davida Mrázka. Podle obžaloby prostory k pěstování marihuany gangu pronajímal a dostával za to část zisku. Mrázek odmítá, že by věděl, k čemu prostory sloužily. Liberecký soud už ho jednou pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby, vrchní soud ale osvobozující rozsudek zrušil. Mrázek měl dnes u soudu vypovídat, kvůli pobytu v nemocnici se ale nedostavil.

Před soudem dnes stanul jako svědek Miloslav Blatnický, jemuž Mrázek prostory pronajal. Blatnický s ohledem na trestní stíhání v této kauze ale využil svého práva a nevypovídal. Ani Blatnický ještě nebyl odsouzen, kvůli závažné duševní nemoci bylo jeho stíhání přerušeno.

Dalších pět obžalovaných už slyšelo pravomocný rozsudek. Spolupracující obžalovaný Josef Šlechta vyvázl s podmínkou, další dva členy gangu soud potrestal třemi roky vězení a dva hlavní organizátory deseti lety. Liberecký soud pro ně chtěl 13 let, odvolací vrchní soud jim ale tresty zmírnil. Zdůvodnění se nelíbí nejvyššímu státnímu zástupci, proto si podal proti pravomocnému verdiktu dovolání. "Má za to, že právní kvalifikace, jak uvedl náš soud, je správná. A nesouhlasí s tím, že dle vrchního soudu se nejednalo o organizovanou skupinu ve vícero státech," uvedla dnes předsedkyně krajského senátu v Liberci Eva Drahotová.

Rozpor se týká vyvezení většího množství drogy do Norska, na čemž se podílela jen část pachatelů. Podle odvolacího soudu se nepodařilo prokázat, že tato marihuana pocházela právě z liberecké pěstírny a že na území Norska odsouzení působili jako organizovaná skupina. Vzhledem k tomu už dva hlavní obžalované neohrožovala sazba od deseti do 18 let, ale od osmi do 12 let vězení. Desetiletý trest dostali Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh, který dnes u soudu v Liberci také vypovídal. Připustil, že Mrázek se účastnil nějakých jednání. Čeho se týkala, ale nevěděl. "Už je to dlouho, nepamatuji se," byla jeho nejčastější odpověď. Soud se bude kauzou znovu zabývat na konci srpna.

Organizovaná skupina marihuanu v továrně ve Vratislavicích pěstovala podle spisu minimálně od jara 2013 do policejního zásahu v květnu 2014. Limburský a Quang Nguyen Anh financovali nákup vybavení, zajišťovali personální obsazení pěstírny, kontrolovali pracovní nasazení pěstitelů a zajišťovali prodej drogy. Šlechta měl na starosti dopravu a zásobování, Limburského synovec Marek se podílel na provozu pěstírny, která včetně zázemí zabírala sedm místností. Pěstitelé byli vietnamské národnosti a průběžně se měnili. Zadržet a odsoudit se podařilo jediného.

Ve speciálně a sofistikovaně upraveném prostředí policisté i celníci zajistili bezmála 2 300 rostlin konopí v různém stupni růstu. Při dalších domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor zajistili kriminalisté další podpůrné důkazy, které byly předloženy soudu a zabaveny byly i tři luxusní osobní vozy, které pachatelé při své trestné činnosti využívali. Byznys vynášel miliony korun.

Případ je ojedinělý i množstvím zabaveného sušeného konopí. Toho policisté v objektu našli za bezmála 13 milionů korun. Konkrétně se jednalo o téměř 64 kilogramů. Pokud by v následujícím období stihl gang „sklidit,“ usušil by dalších 172 kilogramů konopí za více než 34 milionů korun. 

Štítky marihuana, Liberec, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Krajský soud v Ústí nad Labem, konopí, Josef Šlechta, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci se znovu zabývá kauzou pěstírny ve Vratislavicích  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.