Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vězni ve Stráži pod Ralskem se nově starají o včely

Odsouzení ve věznici ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku se mohou nově starat o včely. Zatím jde o vzdělávací aktivitu, která by ale časem mohla přinést i zisk. Při zahájení projektu to dnes řekl ředitel strážské věznice Ladislav Blahník.

Projekt souvisí s novou celostátní koncepcí vězeňské služby. "V jejím rámci plánujeme, že se vězni budou starat o domácí zvířata. Slibujeme si od toho získání pracovních návyků, různých dovedností i korekci jejich chování," řekl novinářům generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Až do letošního roku podle něj ve věznicích žádný chov nebyl. Kromě Stráže se o včely starají i odsouzení ve věznici Jiřice na Nymbursku, za týden s tím chtějí začít v jablonecké věznici Rýnovice. Dohnal předpokládá, že do konce roku s chovem včel začne ještě jedna věznice a příští rok minimálně dalších šest. "Je to na dobrovolnosti, žádné direktivum," dodal Dohnal. Počítá s tím, že v říjnu začne ještě jeden obdobný projekt, což bude chov daňků v Jiřici. Nyní se tam buduje obora.

Ve Stráži pod Ralskem se do chovu včel zatím zapojilo deset vězňů, i když zájem byl mnohonásobně vyšší. Jde totiž o činnost mimo věznici. Podle Blahníka vybírali vězně, kteří nespáchali závažnou trestnou činnost a kteří pracují. "To znamená, že tuto aktivitu mají navíc ke svému pracovnímu zařazení," řekl.

Odsouzení k úlům docházejí několikrát týdně. Podle speciálního pedagoga věznice Robina Horáčka, který je do tajů včelaření zasvěcuje, s tím nemá většina z nich zkušenosti. Za prospěšné považuje, že je konec včelařské sezony. "Výhoda je v tom, že jako nováčci nepřijdou k tomu, že je potřeba tisíce věcí. Oni vyrůstají společně s těmi včelami. Jedou od začátku," uvedl. Na travnatém dvorku vedle věznice jsou zatím čtyři úly, příští rok by jich tam mohlo být už dvanáct.

O včely učí se učí starat i třiatřicetiletý Marcel, který si ve věznici odpykává 68měsíční trest. Pomáhá mu to i psychicky. I když jde ven naštvaný, vrací se vyrovnaný. "Práce o včely mě uklidňuje," řekl. Za výhodu také považuje, že se dostane mimo věznici. "Nemusím být na baráku. Je to něco jiného, než tam být zalezlý," dodal. Po vypršení trestu by chtěl zkusit včelařit.

Ve věznici ve Stráži pod Ralskem si odpykává trest 787 vězňů, z toho jich 359 pracuje. Pracují například ve firmě zaměřené na technická svítidla, u výrobce skla či krmiv pro kočky a zvířata, výrobce rakví nebo v pekárně. Kromě včelaření mají ve věznici kroužky akvaristiky, výuky německého jazyka, pravidel silničního provozu nebo práce na počítači.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky včela, Stráž pod Ralskem, projekt, Petr Dohnal, včelařství, okres Česká Lípa, Vězeňská služba České republiky, okres Nymburk, Jiřice, Rýnovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vězni ve Stráži pod Ralskem se nově starají o včely  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.