Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odvolací soud v Liberci se začal zabývat kauzou 23 zastupitelů

Krajský odvolací soud v Liberci se dnes začal zabývat kauzou 23 zastupitelů Liberce. V roce 2007 podle obžaloby schválili nevýhodný prodej dvou městských pozemků, čímž městu způsobili škodu 2,5 milionu korun. Okresní soud všem uložil tříměsíční podmíněné tresty se zkušební dobou na jeden rok, zastupitelé se odvolali. Chtějí zproštění obžaloby nebo opětovné projednání před okresním soudem. Veřejné zasedání bude pokračovat ve čtvrtek v přednášení závěrečných návrhů, soud zřejmě také vydá rozhodnutí.

Komunální politici se brání tím, že rozhodovali na základě podkladů od úředníků. Zároveň se snaží soud přesvědčit, že žádná škoda nevznikla. Obhájce jednoho z nich i proto odvolacímu soudu předložil další posudek, v kauze už je čtvrtý.

V případu se posuzuje obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Závěry znalců se odlišují. Podle nich se výsledná cena za pozemky pohybuje mezi 1,9 milionu až pěti miliony korun. "Když se v tom neshodnou znalci, jak se v tom tehdy mohli zorientovat zastupitelé," řekl dnes jeden z obhájců Oldřich Filip.

Pro stanovení výše škody vzal okresní soud za stěžejní revizní posudek Národohospodářské fakulty VŠE v Praze. Ten dospěl k ceně 1200 korun za metr čtvereční, tedy zhruba čtyři miliony korun. Obhajoba ale posudek ostře kritizovala a označovala za nepřezkoumatelný, odvolací soud proto dnes vyslechl děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Děkan potvrdil, že posudek vypracoval externista, který nemá osvědčení znalce. Tříčlenná komise fakulty, v níž byl i Ševčík, se s posudkem jen seznámila a nijak do něj nezasahovala. "Když je bez problémů, tak nevidím důvod, proč by s ním měla komise něco dělat," řekl Ševčík. Obhájce Filip následně posudek označil za diletantství a amatérismus, s jakým se za 30 let praxe nesetkal. "Tváří se jako ústavní znalecký posudek, ale je to výsledek jednoho člověka, který nemá znalecké vzdělání," řekl.

Soudy se kauzou zabývají už více než pět let. Okresní soud nejprve dospěl k názoru, že se žádný trestný čin nestal. Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu se ale musel kauzou znovu začít zabývat. Vynesl zprošťující rozsudek, který ale odvolací soud zrušil. Loni na podzim okresní soud uznal vinu zastupitelů. Pro prodej tehdy hlasovali všichni zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Mezi obžalovanými jsou tehdejší primátor Jiří Kittner a současná radní Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

Autoři

Štítky Liberec, odvolací soud, okresní soud, pozemek, Miroslav Ševčík, Zuzana Kocumová, Jiří Kittner, ČSSD, ODS, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odvolací soud v Liberci se začal zabývat kauzou 23 zastupitelů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.