Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Českém ráji hořelo půl hektaru lesa. Dnes se oheň znovu rozhořel

Po víkendovém požáru v Českém ráji hořelo znovu. Tentokrát nedaleko obce Bohuslav, která je součástí Hrubé Skály. Požár byl ohlášen včera krátce před třetí hodinou odpoledne. Plameny se rozšířili v kopcovitém terénu kolem Hrubého vrchu a zásah byl proto velmi těžký. Dnes na stejném místě hořelo znovu.

Zatímco nedělní požár zachvátil paseku s nízkým porostem, tentokrát se požár dostal mezi vysoké stromy. „Naštěstí se nešířil přes koruny stromů, ale po zemi hrabankou. Hasiči na likvidaci použili několik vodních proudů i jednoduché hasební prostředky,“ uvedla mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová.

V těžkém terénu bylo nasazeno celkem sedm cisteren. „Vodu dopravovali hasiči z Rokytnického rybníku, kde zřídili čerpací stanoviště. Mezi 20. a 21. hodinou se začali hasiči postupně navracet,“ doplnila mluvčí.

Dnes ráno však vyrazily do stejné lokality opět dvě jednotky, neboť na několika místech se hrabanka znovu rozhořela. „Lesní požáry jsou pro hasiče velmi náročné, na jejich likvidaci je třeba velké množství vody, zasahujících hasičů i techniky. Požáry jsou často v nepřístupném terénu pro techniku a nasazení hasičů je v kopcovitém a skalnatém terénu fyzicky náročné. Zvláště při nadprůměrných teplotách, které v posledních dnech panují,“ uzavřela Štrauchová.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Český ráj, požár, terén, Hrubý vrch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém ráji hořelo půl hektaru lesa. Dnes se oheň znovu rozhořel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.