Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO a VIDEO: Pětadvacet zraněných v libereckém tunelu. Velké cvičení zaměstnalo všechny záchranné složky

„Drbno, co se děje v tunelu? Je tu hafo haisčů.“ Tak takových dotazů dorazilo v noci na sobotu do redakční schránky hned několik. Tubus ve směru na Turnov naštěstí neuzavřela žádná skutečná nehoda, ale pouze simulované cvičení, do kterého se zapojili složky IZS. Během cvičení záchranáři ošetřili pětadvacet „zraněných“ osob.

„V simulovaných podmínkách nenastaly žádné komplikace a složky IZS následky nehody zvládly se zhruba hodinovým předstihem oproti původnímu plánu. Reálný zásah by však ztěžovala řada faktorů jako třeba silný provoz na hlavním tahu I/35," řekl zpracovatel cvičení a velitel stanice Liberec Jaromír Mottl.

Celá záchranná akce se rozjela v 1:39 a povoláno bylo devět jednotek hasičů. Námětem cvičení v tunelu byl střet autobusu a dvou osobních automobilů. V pěti případech museli hasiči použít na vyproštění zaklíněných osob hydraulické nástroje.

„Kouř, který se v tunelu objevil, neměl na svědomí požár. Žádný z dopravních prostředků nezačal po nehodě hořet, šlo o odpařené provozní kapaliny,“ dodala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Záchranná služba ošetřila celkem 25 zraněných osob  Z toho 5 lidí bylo těžce zraněno, 6 středně těžce a 14 osob bylo zraněno lehce. Pacienti byli po ošetření transportováni na traumatologii liberecké nemocnice.

„Na žádost velitele zásahu došlo k uzavření tubusu tunelu a policie měla v kompetenci nejen šetření dopravní nehody, ale i uzávěry a usměrňování dopravy na objízdných trasách. Policisté střežili ve spolupráci s Městskou policií Liberec tunel před vstupem neoprávněných osob,“ dodala mluvčí hasičů.

U dopravní nehody hasiči řešili také únik provozních náplní z aut. „Velké plochy za autobusem zasypali sorpčními látkami, část ropných produktů skončila v odtokové kanalizaci tunelu. Hasiči nalezli místo, kudy voda vytéká, a položili na místa sorpční hady,“ uzavřela Štrauchová. Celou situaci konzultovali se zástupcem z odboru životního prostředí libereckého magistrátu.Na místě zasahovala také armáda.

Cvičení v libereckém tunelu

Sobota, 1. října 2016, 17:24

Cvičení v libereckém tunelu
Cvičení v libereckém tunelu

Foto HZSLK

Štítky tunel, havárie, Turnov, Liberec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO a VIDEO: Pětadvacet zraněných v libereckém tunelu. Velké cvičení zaměstnalo všechny záchranné složky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.