Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hledaný zakladatel vytunelované záložny Martin Říha měl být zavražděn na Liberecku

S překvapivým zjištěním přišla v neděli televize Prima. Zmizelý zakladatel První pražské družstevní záložny Martin Říha, kterého soud v lednu 2004 odsoudil k 11 letům vězení za vytunelování kampeličky, byl podle policie zavražděn. Z vraždy byli obviněni tři muži, se spisem se nyní seznamuje soudkyně Krajského soudu v Liberci.

Říha zmizel před 13 lety a dlouhou dobu patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Říha byl podle informací Primy zavražděn na Liberecku, proto bude kauzu řešit právě Krajský soud v Liberci. "Mohu potvrdit, že jsem podala žalobu na čtyři osoby, z toho na tři pro trestný čin vraždy a na jednu osobu pro pokus trestného činu krádeže," řekla Primě liberecká státní zástupkyně Petra Žílová. Jeden z obžalovaných je podle Primy ve vězení kvůli jinému trestnému činu a zbylí tři na svobodě.

Policie se nechce k případu blíže vyjadřovat, tělo Martina Říhy ale nenašla, uvedla Prima. Podle jejích informací trojice pachatelů Říhu před smrtí brutálně mučila, aby vyzradil, kde jsou stovky milionů, o které přišli klienti jeho zkrachovalé kampeličky.

Říha byl v dubnu 2003 propuštěn z vazby na svobodu a ještě než byl v lednu 2004 pravomocně odsouzen, zmizel. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů se oba dopustili podvodu, kterým připravili 2930 členů záložny o 276 milionů korun.

Kriminalisté se domnívali, že si Říha užívá milionů někde v Karibiku. Podle důkazů, které měli získat detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Říha ale za hranice neodjel, stal se obětí vraždy zřejmě chvíli po svém zmizení, uvedla Prima.

Z databáze hledaných osob už Říhovo jméno zmizelo. "Kriminalisté vyřazují osoby z pátrání ze dvou důvodů, prvním je vypátrání dané osoby a druhý je, když ta osoba je prohlášena za mrtvou," řekl televizi Prima mluvčí Policejního prezidia ČR David Schön.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky TV Prima, Liberecký kraj, věznice, vražda, Liberec, trestný čin, Interpol, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Policejní prezidium České republiky, Karibik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledaný zakladatel vytunelované záložny Martin Říha měl být zavražděn na Liberecku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.