Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Libereckém kraji začne pracovat koroner, ulehčí práci záchrance

V Libereckém kraji bude od začátku nového roku fungovat služba koronera. O výběru nejvhodnější nabídky pro rok 2017 rozhodla na svém včerejším zasedání rada kraje. Za služby koronera zaplatí Liberecký kraj za rok 2017 necelé dva miliony korun.

„Společnost 1. Koronerská. převezme dosavadní povinnost za Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje, s kterou má do konce roku 2016 Liberecký kraj smlouvu. Prohlídky zemřelých bude provádět v režimu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Díky zřízení koronera odpadne krajské záchrance činnost, pro kterou není primárně určena,“ sděluje radní Petr Tulpa (SLK).

Prohlídku těl zemřelých může provádět jakýkoli lékař s atestací, který není zároveň patologem či soudním lékařem, aby nedocházelo ke střetu zájmů. Prohlídka zemřelého obnáší ohledání těla a vyplnění příslušných dokumentů s údaji o dotyčném a příčině smrti. Většina zemřelých je pak předmětem pitvy, pokud se nejedná o zjevnou příčinu úmrtí, například u dlouhodobě těžce nemocného pacienta či stáří.

Práce koronera ulehčí především zdravotnické záchranné službě. Ukážeme si složitost při prohlídkách těl zemřelých, které do teď provádí záchranná služba. Na základě výzvy od policie, která dostala informaci o zemřelém na veřejném místě, vyjíždí záchranka provést prohlídku těla. Když dorazí na místo a s prohlídkou začne, dostane výzvu z dispečinku, že má vyjet k pacientovi v ohrožení života. A tak záchranka logicky spěchá zachraňovat životy, ale policie musí počkat na místě, než se opět vrátí a tělo „doprohlédne“, jelikož bez ukončení prohlídky nelze s tělem manipulovat.

Modelových případů bylo mnoho a praxe ukázala, že prohlídky těl, ztěžující hlavní poslání záchranky, jsou v tomto modelu složité a problematické. Bylo nutné předejít možným konfliktním a krizovým situacím. Proto vznikla dohoda o vyčlenění úkonů z výjezdových skupin a zřízení samostatné služby „Koroner“.

Foto ZZSKVK

Štítky Liberecký kraj, Petr Tulpa, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji začne pracovat koroner, ulehčí práci záchrance  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.