Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ochlazení ukazuje, kdo nešetřil na návštěvě kominíka. Ve Václavicích hořel komín rodinného domu

Dobrovolní hasiči z Hrádku nad Nisou i profesionálové z Liberce se včera večer sjeli do Václavic nedaleko Hrádku nad Nisou. Zaměstnal je další požár sazí v komíně jednoho z domů.

„Po příjezdu bylo zjištěno, že je nutné vybrat a srazit hořící saze. K tomu využívali kominické nářadí a sklářský písek. Kontrola teploty povrchu komínového tělesa byla prováděna termokamerami,“ řekl velitel hrádeckých dobrovolníků Jaromír Mottl.

Právě první chladné dny ve spojení s nezodpovědností majitelů domů působí hasičům poměrně velké vrásky na čele. Ne každý si podle zákona nechává v pravidelných intervalech čistit a kontrolovat komín a podle toho vypadá i alarmující bilance. Ročně hasiči vyjíždí ke stovkám menších i větších požárů způsobených provozem komínu napříč celou republikou.

„Se začátkem topné sezóny, ale i během ní hasiči každoročně likvidují zvýšený počet požárů způsobených od komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Hasiči důrazně upozorňují na důslednost a včasnost při údržbě právě komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv," vysvětlila mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Podle samotných kominíků je potřeba komín čistit minimálně jednou za rok. Jen pár stokorun, kolik vyčištění komínu stojí, vám může zachránit milionový majetek.

Dlouhodobě se jako nejčastější příčina podobných požárů jeví jiskra v komíně. Dále následuje nevhodná rekonstrukce komínu, zazděný trám nebo špatné spáry. 

Foto Hasiči Hrádek nad Nisou

Štítky komín, Václavice, požár, Hrádek nad Nisou, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochlazení ukazuje, kdo nešetřil na návštěvě kominíka. Ve Václavicích hořel komín rodinného domu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.