Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další dvě děti se ve čtvrtek přiotrávily oxidem uhelnatým. Jde o druhý případ během čtyř dní

Záchranáři ve středu večer vyjížděli k dalšímu případu otravy oxidem uhelnatým. Jedovatým plynem z kotel se v Turnově přiotrávily dvě děti ve věku pět a sedm let. Do liberecké nemocnice je převezla krajská záchranná služba. Jde už o druhý takový případ za poslední čtyři dny. Už v pondělí se oxidem uhelnatým přiotrávila dvojice děti v Liberci.

Hasiči na místě naměřili 150 ppm, což je o 350 ppm méně než v pondělí v Liberci. Koncentrace tak nebyla příliš vysoká, obě děti se záchranáři komunikovali. V běžném prostředí je oxid obsažen v koncentraci nižší než 10 ppm. V městských aglomeracích je jeho koncentrace vyšší než ve venkovských oblastech. V centru Mexico City se hodnoty běžně pohybují kolem 100-200 ppm. Pro srovnání, kouřový plyn v ústí komínů obsahuje cca 5000 ppm.

Unikající oxid uhelnatý můžete identifikovat podle neobvyklého zápachu nebo narudlého zbarvení plamene. K případům otravy dochází podle hasičů při užívání plynových karem, když není zajištěno dostatečné větrání v místnosti.

Obvyklé příznaky jsou nevolnost, zvracení, bolesti hlavy nebo na hrudi, závratě, palpitace, slabost, psychické příznaky. Při závažnějším stupni přistupují neurologické příznaky a dochází k poruše vědomí různého stupně až ke smrti.

Štítky oxid uhelnatý, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Turnov, Ciudad de México

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další dvě děti se ve čtvrtek přiotrávily oxidem uhelnatým. Jde o druhý případ během čtyř dní  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.