Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na internetu prodávají auta, žádná ale nedodají. Poznáte je?

Už i na Liberecku se objevil případ, kdy si muž koupil přes internetový bazar auto, jenže žádné nedostal. Stal se totiž obětí podvodníků, kteří na internet dají fiktivní inzerát, nechají si zaplatit a už se neozvou. Partu podvodníků z ciziny hledají kriminalisté, nepotkali jste je někde?

Třiačtyřicetiletý muž z Liberecka našel na internetovém bazarovém portálu nabídku prodeje vozidla výrobní značky Audi A6 3.0 TDI za 151 400 korun (5 600 euro). „S prodejcem se domluvil na způsobu platby i doručení vozidla do místa jeho trvalého bydliště, které měla zajistit spediční služba. Podle instrukcí poukázal částku 5 600 euro na účet, který byl veden u slovenské banky," popsala mluvčí policie Ivana Baláková. Dál se vše tvářilo normálně, kupující dostal smlouvu i ID zakázky, kde mohl sledovat pohyb vozidla. Odtud se ale vše začalo komplikovat. Žádná podobná zakázka totiž neexistovala. A tak muž kontaktoval prodejce, ten ho ale ujišťoval, že je vše v nejlepším pořádku. Ale nebylo.

„Komunikace probíhala pouze prostřednictvím emailů. Podvodníci  se  s poškozeným domlouvali velmi špatnou lámanou češtinou. Vzhledem k tomu, že zaplacené auto dosud neviděl a inzerenti se odmlčeli, obrátil se se žádostí o pomoc na policisty," řekla Baláková.

Až když bylo pozdě, začal se kupující více zajímat a zjistil, že podobnou zkušenost má více lidí. „Ukázalo se, že podobná trestní oznámení přijímají policisté i v jiných regionech republiky a intenzivně na nich nyní pracují. Liberečtí kriminalisté proto doporučují, aby zájemci o motorová vozidla byli při uzavírání kupních smluv přes internet obezřetnější," varuje mluvčí.

Pomozte policii

Policisté se teď obracejí na veřejnost se žádostí o pomoc identifikace členů organizované skupiny. „Pokud je poznáváte, volejte prosím známou linku Policie ČR 158 nebo kontaktujte kteroukoliv policejní služebnu a sdělte policistům veškeré údaje, které mohou přispět ke zjištění jejich totožnosti. Pachatelé používají k zastření své vlastní totožnosti poupravené odcizené nebo nalezené občanské průkazy," řekla Baláková.

A jak jejich podnikání vypadá? Na internetový bazar vyvěsí inzerát s velmi dobře vypadajícím autem za více než dobrou cenu. A lidé se na to chytají.  Vysvětlují to například tím, že se majitelé aut chtějí zbavit proto, aby si koupili nová auta na ekologické alternativní pohony. „Policisté ale v této souvislosti veřejnost varují. Při nápadném nepoměru kvality a ceny vozidla by se lidé měli mít spíše velmi na pozoru. Obecně pak platí, že pokud kupující nevidí vozidlo a prodávajícího osobně, uzavírá rizikový obchod," uzavřela Baláková.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Internet, Liberecký kraj, Audi A6, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na internetu prodávají auta, žádná ale nedodají. Poznáte je?  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.