Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

"Bombu" v Jablonci nastražila trojice sourozenců, bavili se tím

Vzpomínáte si na rozsáhlé manévry, které v Jablonci nad Nisou způsobila koncem listopadu údajná bomba? Tu měl kdosi odložit na autobusové zastávce U Balvanu. Případ se po dvou měsících podařilo objasnit. Planý poplach způsobila trojice nevlastních sourozenců ve věku od 17 do 21 let.

Policie je obvinila ze šíření poplašné zprávy, za což jim hrozí až tři roky vězení. Policii a hasiče falešný poplach zaměstnal na několik hodin. Od běžných oznámení se toto vymykalo. Pachatel podle ředitel jablonecké policie Petra Šikoly obvykle nahlásí, že je někde uložená bomba a zavěsí. V tomto případě vedla operátorka s osmnáctiletou dívkou několikaminutový hovor a hrozba se tak jevila jako velmi reálná.

Nápad se zrodil v hlavě nejstaršího sourozence, který chtěl údajně vidět v akci složky integrovaného záchranného systému a přesvědčil svého bratra i sestru. Na policii volala dívka krátce před 13:00 s tím, že tikající tašku naproti lékárně za zastávkou U Balvanu viděla ráno při cestě do práce a stále tam je. Jak později zjistila policie z kamerového záznamu, umístil ji tam krátce před tím nejmladší ze sourozenců.

Všichni tři pak dění kolem zastávky pozorovali. Jejich totožnost se policii později podařilo zjistit díky místní znalosti jedné policistky i díky tomu, že dívka při hovoru s operátorkou uvedla na sebe jako kontakt číslo své kamarádky. Ta ji po hlase poznala. Podle Šikoly poplašné oznámení výrazně zkomplikovalo situaci v dopravě, kdy na zhruba tři hodiny musela být v pátek odpoledne uzavřená část frekventované Pražské ulice. Výrazně se to dotklo i lidí, kteří v této oblasti bydlí nebo nakupovali.

"Například jeden invalidní důchodce si byl vyzvednout léky v lékárně, před zásahem tam stačil zaparkovat a pak musel tři hodiny čekat," uvedl Šikola. Oznámení podle něj zkomplikovalo i běžnou činnost policie. "Na skutečné zásahy museli do Jablonce jezdit policisté ze Smržovky a Tanvaldu," prohlásil. Škodu policie zatím nevyčíslila, do akce ale bylo nasazeno 25 policistů, strážníci, dvě jednotky hasičů, pyrotechnická služba z Prahy a dva speciálně vycvičení psi z Liberce a Černous na Liberecku. "Jen psovodi a pyrotechnik museli najezdit 350 kilometrů," poukázal ředitel.

Podle krajské mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové zásah jedné jejich jednotky stojí 5600 korun za každou hodinu. V tomto případě se jednalo o čtyřhodinový zásah, což je skoro 45.000 korun. Při prokázání úmyslu hasiči škodu vymáhají po pachatelích. "Takových případů ale není mnoho, šly by spočítat na prstech rukou," dodala.

S využitím ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, policie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Bombu" v Jablonci nastražila trojice sourozenců, bavili se tím  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.