Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chroptícímu muži na Fügnece pomohli strážníci

Vzpomínáte si na případ, kdy nikdo nepomohl vážně nemocné ženě na terminále MHD a ta následkem toho zemřela? Nejeden ze čtenářů si tehdy neodpustil rýpnutí do strážníků, kteří měli tehdy nově služebnu přímo ve Fügnerově ulici. „Kde byli?“ Ptali se čtenáři. Právě strážníci včera ve stejných místech možná zachránili život staršímu muži.

„Při kontrole osob v čekárně během úterního odpoledne zaznamenali muže, který poloseděl na sedadle, chroptěl, slintal a nemohl komunikovat. Hlídka proto okamžitě přivolala záchranáře, kteří muže převezli do Krajské nemocnice Liberec k ošetření,“ řekla mluvčí strážníků Daniela Bušková.

Muž, podle všeho bez domova, nejspíš pořádně přebral. „Do nemocnice jsme ho převezli s podezřením na intoxikaci alkoholem,“ doplnila mluvčí krajské záchranné služby Lenka Moravcová.

Případ nápadně připomíná událost z konce roku 2013. To, že leží ve Fügnerově ulici zakrvácená žena, nepřišlo kolemjdoucím nejspíš ničím zvláštní. Jak jinak si vysvětlil lhostejný přístup několika desítek lidí. „Ženě nikdo nechtěl poskytnout první pomoc ani podat záchranářům platné informace,“ popsala tehdy dnes už bývalá mluvčí krajské záchranky Lenka Markovičová. Devětapadesátiletá žena přitom bojovala o život, když měla ucpané dýchací cesty. Po několika minutách ji pomohla pouze jediná kolemjdoucí žena, v ten moment již přijížděli záchranáři.

Kolemjdoucí si podle všeho mysleli, že je pod vlivem alkoholu. Žena byla přitom v takovém stavu, že se nemohla hýbat, natož si přivolat záchrannou službu. Neposkytnutí první pomoci je přitom trestným činem, za který hrozí až dvouleté odnětí svobody. "V podobných případech přitom může zachránit život i jednoduchá první pomoc. Pokud si člověk není jistý postupem, dispečink záchranné služby ho po telefonu navádí," doplnila tehdy mluvčí.

I v tomto případě mohlo postačit upozornit strážníky ze služebny přímo na terminále městské hromadné dopravy. I oni ovládají první pomoc. „Bohužel naši strážníci se o případu dozvěděli až později a prováděli asistenci záchranné službě,“ dodala Daniela Bušková.

Ani resuscitace záchranářů a asistence strážníků ženě život nezachránila. Po transportu do nemocnice pacientka zemřela. "Žena zemřela na příjmové ambulanci," uzavřela mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbora Silná.

Štítky zdravotnická záchranná služba, první pomoc, Krajská nemocnice Liberec, Barbora Silná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chroptícímu muži na Fügnece pomohli strážníci  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.