Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Další vzácný přírůstek v ZOO. V Liberci se narodil malý makak

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit dalším vzácným přírůstkem. Po dlouhých dvanácti letech se chovatelům podařilo odchovat mládě vzácného makaka lvího. Přírůstek je o to cennější, že ve volné přírodě je makak lví ohroženým druhem, když se jeho počty odhadují na méně než čtyři tisíce jedinců.

Malý makak se narodil samici Franzisce a samci Vikimu 22. dubna, matka se začala o mládě okamžitě starat a pravidelně ho kojí. „Návštěvníci přitom mohou mládě, které momentálně dlí přichycené na mámině břichu, už bez problémů sledovat v expozici pavilonu opů,“ sdělil v pondělí mluvčí liberecké zoologické zahrady Ivan Langr. V Liberci se podle něho naposledy mládě makaka narodilo v roce 2002.

Makakové lví patří mezi 25 nejohroženějších primátů a jsou proto zařazeni do Evropského záchovného programu. Ve volné přírodě se pohybuje méně než čtyři tisíce jedinců ve 47 malých a izolovaných subpopulacích roztroušených v sedmi různých lokalitách jihozápadní Indie. Ke kontaktu nebo vzájemnému páření tak dochází jen u malého množství skupin, což na zvýšení celkové populace nestačí. Kromě toho je dalším velkým ohrožením úbytek přirozeného prostředí a také lov pro potravu místních lidí, stejně jako pro „medicínské“ využití.

Štítky zoologická zahrada, Liberec, příroda, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další vzácný přírůstek v ZOO. V Liberci se narodil malý makak  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.