Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dovařil. Zásoboval pervitinem celé Liberecko, teď sedí ve vazbě

Liberečtí kriminalisté objasnili zatím jeden z největších drogový případů letošního roku. Zadrželi osmadvacetiletého Liberečana, který vyráběl pervitin ve velkém a zásoboval s ním celé Liberecko a Jablonecko.

„Kriminalisté muže  zatkli počátkem června tohoto roku v odpoledních hodinách v ulici Husova. Zatčení proběhlo velice rychle, bez nutnosti použití donucovacích prostředků. Muž se při zatýkání nebránil, ani nekladl odpor. Současně proběhla na základě příkazu soudu domovní prohlídka prostor, které zadrženému sloužily jako útočiště k přebývání, ale i k výrobě drog,“ uvedla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Muž vařil drogu v suterénu starší vily v Liberci. V domě měl zařízenou varnu, podle policistů neobvykle velkou. Jednalo se o tzv. trojhrdlou baňku o objemu čtyř litrů.

„Kromě toho zajistili kriminalisté i velké množství chemikálií, které jsou potřebné k výrobě finálního produktu a několik gramů již vyrobeného pervitinu připraveného k distribuci,“ upřesnila Suchánková. Policisté jeho činnost sledovali šest měsíců.

Muž byl bez práce a výroba a distribuce pervitinu mu zajišťovaly pravidelný příjem peněz k obživě. Navíc i on sám je uživatelem drogy.

Osmadvacetiletý Liberečan byl obviněn z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Za to mu hrozí až pětileté vězení. „Kriminalisté rovněž nevylučují i rozšíření trestního stíhání. I když obviněný s policisty spolupracuje a ke své trestné činnosti se doznal, byl podán návrh na jeho vzetí do vazby. A to z důvodné obavy, že by působil na dosud nevyslechnuté svědky a pokračoval by v trestné činnosti, pro kterou je stíhán. Tyto důvody soudce akceptoval a obviněný je vyšetřován vazebně,“ objasnila dále policejní mluvčí. Muž měl navíc opletačky se zákonem už dříve, když byl trestán za loupeže na Liberecku.

Případy, které objasnili v poslední době kriminalisté:

Aktuální případ je jeden z větších, který liberečtí kriminalisté z linie „toxi“ zrealizovali v tomto roce. V roce 2012 se jim podařilo zrealizovat celkem 45 případů souvisejících s drogovou problematikou a obvinit 63 osob (53 mužů, 10 žen). Zajistili 4 varny pervitinu a ve spolupráci s Celní správou realizovali 18 případů dovozu léků z Polské republiky s obsahem pseudoefedrinu na výrobu metamfetaminu

Mimoto vyhledali kriminalisté z Územního odboru v Liberci 3 případy, které v průběhu vyšetřování předali krajským kriminalistům. Svým rozsahem již spadali do kompetence kraje.

1. případ - povedlo se zadokumentovat organizovanou skupinu, která se podílela na výrobě  metamfetaminu zv. pervitinu v rozsahu 35 kg (35 000 g), zajištěna velká varna + asi 150g finálního produktu - metamfetaminu.  Všech 5 pachatelů je stíháno pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy (ve čtvrtém, nejpřísnějším odstavci). Hrozí jim tresty v rozmezí od 10 do 18 let. Tři z obviněných jsou stínáni vazebně, včetně hlavního organizátora

2. případ - distribuce metamfetaminu zv. pervitinu, vazebně stíhán pachatel z nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy (ve třetím odstavci). Zadokumentováno, že distribuoval kolem 1,8 kg (1800g) metamfetaminu. (pro ilustraci - jedna dávka je asi 0,1g, v tomto množství se tak jedná asi o 18 000 dávek pro jednotlivé toxikomany).

3. případ - výroba konopí, zajištěna velká pěstírna + 6 300 g hotového produktu – konopí. Obviněn a stíhán na svobodě jeden pachatel.   Zdroj: Policie ČR

Štítky metamfetamin, Liberecký kraj, drogy, výroba, okres Jablonec nad Nisou, Liberec, Policie České republiky, Celní správa České republiky, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dovařil. Zásoboval pervitinem celé Liberecko, teď sedí ve vazbě  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.