Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči bojují s požáry trávy. Vyjíždí k nim denně

Až pět požárů trávy, klestí nebo odpadu denně zaměstnává hasiče v Libereckém kraji. Řada požárů je přitom způsobena tím, že lidé nedodržují jasně daná pravidla. Vypalování trávy je zakázáno a za porušení si každý může vysloužit až půlmilionovou pokutu. Řada „vypalovačů“ si to nejspíš neuvědomuje a riskuje vysoké pokuty.

„U jednoho z rozsáhlejších požárů travního porostu musely včera zasahovat ve Smržovce tři jednotky hasičů. Požár suché trávy se rozšířil do plochy 100 na 80 metrů a hasiči prováděli likvidaci třemi vodními proudy. Kvůli silnému větru hrozilo, že se požár dostane na jedné straně do přilehlého lesa a na druhé straně k obydlené chalupě,“ doplnila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Na Smržovském potoce hasiči zřídili čerpací stanoviště pro případné doplňování cisteren. Nakonec ale stačila dopravená voda v cisternách. Na likvidaci požáru hasiči spotřebovali 7 tisíc litrů vody.

Vypalování je přitom zakázáno a fyzické osoby může stát až 25 tisíc korun. Právnickým osobám hrozí postih až půl milionu korun. „Na rozdíl od vypalování porostů není pálení shrabané trávy, listí či klestu zákonem výslovně zakázáno. Ale i zde by lidé měli dodržovat určité zásady,“ uzavřela Zdenka Štrauchová.

Štítky požár, tráva, Liberecký kraj, Smržovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči bojují s požáry trávy. Vyjíždí k nim denně  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.