Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči se nezastaví. Požárů lesů a luk stále přibývá

Takhle náročné období asi hasiči z Libereckého kraje jen tak nepamatují. Už pátým dnem je zaměstnávají desítky požárů lesů a trávy. Zatímco za první čtvrtrok loňského roku nemuseli k ničemu podobnému vyjíždět ani jednou, letos mají na svém kontě neuvěřitelných třiatřicet výjezdů.

„Nejnáročnější situaci museli řešit hasiči na Českolipsku. Zde byl ve středu v půl čtvrté odpoledne ohlášen požár lesa v části obce Zátyní kolem skalnatého kopce Čap. Jak hasiči zjistili, požár zasáhl plochu přes padesát na sto metrů v nepřístupném skalnatém terénu nedaleko vrcholu,“ popsala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Celkem šest jednotek hasičů zažehnávalo plameny až do večerních hodin. „Hasiči požár lokalizovali, ale po devatenácté hodině museli z bezpečnostních důvodů práce přesušit, neboť v noci ve skalním terénu hrozilo jejich zřícení,“ dodala mluvčí.

Na místo se vrátili ve čtvrtek po osmé hodině ranní. Požár se za noc dál nerozšířil a zůstal na stejné ploše. Kvůli dopravě vody zřídili hasiči čerpací stanoviště na rybníce v Nedamově. Přesto, že si hasiči s plameny poradili už první den, stále musí hasit doutnající hrabanku.

„Požáry přírodních porostů jsou pro hasiče komplikované. Vyznačují rychlým šířením na velkých plochách a jejich likvidace je zdlouhavá. Zásahy jsou pro hasiče náročné vzhledem k obtížnosti terénu i fyzicky a vysoké nároky jsou kladeny na počet techniky, dostatečné množství vody a samozřejmě velké množství zasahujících hasičů,“ shrnula Zdenka Štrauchová.

Právě kvůli vysokému riziku požárů zakázaly Lesy ČR pálení klestí. „Tento zákaz je platný do odvolání,“ doplnil technik společnosti Radek Novotný.

Štítky les, požár, Liberecký kraj, terén, okres Česká Lípa, Radek Novotný, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči se nezastaví. Požárů lesů a luk stále přibývá  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.