Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči zasahují u desítek požárů způsobených nedbalostí

V zimě požáry od zanešených komínů, na jaře a v létě požáry luk a lesů. To je pro hasiče už taková klasika, která se rok co rok opakuje. Jen za uplynulý víkend zasahovali hasiči v Libereckém kraji u 25 událostí, kdy se lidem většinou vymklo z rukou vypalování trávy nebo pálení klestí. K rozšíření takových požárů dochází především vlivem větru.

„Další chybou, kterou lidé při pálení dělají, je to, že nechají oheň bez dozoru. Dlouhé větve nanošené na ohniště pak mohou snadno zapálit okolní suchou trávu,“ doplnila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Poslední takový požár likvidovaly tři jednotky hasičů v Bílé na Liberecku. „Konkrétně šlo o požár hrabanky,“ řekla mluvčí. V nepřístupném terénu pak bojovali hasiči s požárem stromů kolem řeky Ploučnice.

Ve středu zasahovali hasiči také u požáru, který v Tanvaldě způsobil nezletilý mladík. Ten si hrál s ohněm a jak už to bývá, i v tomto případě se mu jeho zábava vymstila a zaměstnala hasiče. Požár zasáhl plochu o 30 x 40 metrů.

„Požáry přírodních porostů jsou pro hasiče komplikované. Vyznačují rychlým šířením na velkých plochách a jejich likvidace je zdlouhavá. Zásahy jsou pro hasiče náročné vzhledem k obtížnosti terénu i fyzicky a vysoké nároky jsou kladeny na počet techniky, dostatečné množství vody a samozřejmě velké množství zasahujících hasičů,“ shrnula dříve Zdenka Štrauchová.

Vrásky na čele přidělávají hasičům také vypalovači trávy. To je přitom zakázáno a fyzické osoby může stát až 25 tisíc korun. Právnickým osobám hrozí postih až půl milionu korun.

Štítky požár, tráva, Liberecký kraj, Ploučnice, Tanvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zasahují u desítek požárů způsobených nedbalostí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.