Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kauza Kittner a spol je u konce. Soud nikoho nepotrestal

Krajský soud v Liberci zprostil dnes obžaloby bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera i další dva bývalé komunální politiky v kauze údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci.


Kittnerovi hrozilo za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku deset let vězení, jeho tehdejším stranickým kolegům Pavlovi Krenkovi a Jiřímu Zeronikovi až 12 let.

Soudce Petr Neumann uvedl, že se případ před trestní soud vůbec neměl dostat. Město i Sportovní areál Ještěd (SAJ) k případnému vymáhání škody odkázal k občanskoprávnímu soudu. Verdikt není pravomocný, státní zástupce Miloš Klátik se u Krenka a Zeronika odvolal a u Kittnera si nechal lhůtu na rozmyšlenou, přestože sám pro bývalého primátora navrhoval zproštění obžaloby. "Počkám si na písemné vyhotovení rozsudku," uvedl.

Zproštění soud zdůvodnil tím, že se u obžalovaných nepodařilo prokázat úmysl. "Absentuje tady subjektivní stránka," uvedl Neumann. Politici z údajně nevýhodných směn osobní prospěch neměli.

V případu se posuzovalo pět obchodů z let 2003 až 2006, kdy byl Krenk náměstkem primátora i předsedou představenstva SAJ a Zeronik jeho tajemníkem. Město převedlo pozemky na svoji společnost a SAJ je pak, podle obžaloby nevýhodně, směnil nebo prodal. Některé směny podepsal Kittner, který Krenka v čela SAJ vystřídal v roce 2006. Škodu státní zástupce vyčíslil na 13 milionů korun, město a SAJ dohromady vymáhají 23 milionů.

Stíhaní politici se hájili tím, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa, což tehdy nemohl nikdo předvídat. Jejich tezi podpořili svědci znalí dění v SAJ. Podle nich existovalo několik projektů a záměrů, jak areál zatraktivnit. Poté, co ale Ještěd dostala na konci roku 2006 do pronájmu firma Snowhill, se nerealizovaly.

Státní zástupce tento argument uznal ve své závěrečné řeči v jednom případě. Budovu Kolory ve Vesci SAJ původně získal v souvislosti s výstavbou čerpací stanice pro zasněžování běžeckého okruhu, zvolilo se ale nakonec jiné řešení. Naopak za nevýhodný považoval obchod s loukou na Pláních na Ještědu, v zimě využívané jako sjezdovka. Rodina Karla Vaniše koupila louku v roce 2005 od majitelky za 120.000 korun a krátce poté ji vyměnila se SAJ za lukrativní zahradu v centru města. Když pozemek v Husově ulici o tři roky později prodala, dostala za něj 4,2 milionu korun.

Obhajoba úspěšně argumentovala tím, že louku získala městská společnost, aby eliminovala rizika, že někdo jiný bude chtít ovlivnit dění v areálu. Obdobné to bylo i v dalších případech, kdy jako kupující byla v nevýhodné pozici a postupovat podle obvyklých cen se nedalo. Postup SAJ označil soudce za logický. "Jsou-li někde zásadně potřebné nebo důležité nemovitosti, tak se ceny vymykají," konstatoval Neumann.

Napsala ČTK

Štítky Jiří Kittner, Ještěd, pozemek, SaJ a.s., Liberec, státní zástupce, louka, Sportovní areál Ještěd a.s., Miloš Klátik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza Kittner a spol je u konce. Soud nikoho nepotrestal  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.