Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kauza s nedodaným nábytkem pro koleje v Liberci nekončí

Okresní soud v Liberci se bude muset potřetí zabývat údajným téměř čtyřmilionovým podvodem při dodávce nábytku pro vysokoškolské koleje v Liberci. Odvolací krajský soud dnes znovu zrušil osvobozující verdikt nad zástupcem stavební firmy, stavebního dozoru a vedení kolejí a případ vrátil k došetření.

Vysokoškolský areál se opravoval za 350 milionů korun v souvislosti s lyžařským mistrovstvím světa, které se v Liberci konalo v únoru 2009. Okresní soud obžalované dvakrát zprostil obžaloby, státní zástupce se ale dvakrát odvolal a pokaždé uspěl. Tentokrát uspěl s argumentací, že okresní soud nesplnil to, co mu krajský soud minule nařídil. "Postupoval v rozporu s usnesením. Je třeba doplnit dokazování," konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Malinovský.

Okresní soud bude zejména zjišťovat, zda vícepráce byly skutečně provedeny a zda byly v rozsahu nedodaného nábytku, jak tvrdí obhajoba. Státní zástupce Martin Feřt si to nemyslí. Podle něj není důkaz, že by místo nedodaného nábytku byly provedeny nějaké práce nebo dodávky.

V případu je obžalována Jindřiška Máchová ze stavební firmy Syner, Petr Patrman z firmy Investing CZ, která prováděla stavební dozor, a šéf Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar. Hrozí jim osm let vězení. Podle obžaloby společně dosáhli toho, že v roce 2007 nedodaný nábytek škola ze státní dotace proplatila. Opírá se při tom o zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který stavbu kontroloval v jejím průběhu a našel řadu pochybení.

Obhajoba ale vinu odmítá. Tvrdí, že projekt byl špatně připravený a při striktním dodržování zákonů by se stavba kvůli nedodanému nábytku musela zastavit, což by znamenalo komplikace pro šampionát a ostudu pro ČR. Proto se zvolilo jednodušší řešení a místo nedodaného nábytku se započetly dodatečné práce. Nikdo prý okraden nebyl. Obhajoba argumentuje i tím, že univerzita opakovaně potvrdila, že jí žádná škoda nevznikla.

Osvobozující verdikt senát okresního soudu loni v červnu zdůvodnil tím, že se nenaplnily všechny prvky trestného činu. Počínání obžalovaných sice označil za nestandardní a divoké, obžalobě se ale podle něj nepodařilo prokázat, že by se někdo obohatil.

V souvislosti s nábytkem bude muset odvolací soud řešit ještě jednu kauzu. Z pletichy při veřejné soutěži jsou obžalováni bývalý rektor univerzity Vojtěch Konopa a spolumajitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal. I je okresní soud zprostil obvinění. Podle obžaloby bez soutěže zadali v souvislosti s rekonstrukcí kolejí dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě 25 milionů vítězi původní zakázky, firmě Syner. Ta tím podle obžaloby získala prospěch asi tři miliony korun.

Napsala ČTK

Štítky nábytek, Liberec, okresní soud, Syner, Vojtěch Konopa, Technická univerzita v Liberci, Nejvyšší kontrolní úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza s nedodaným nábytkem pro koleje v Liberci nekončí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.