Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberečan málem přišel na facebooku o 142 tisíc korun

Nad některými pokusy o podvod zůstává rozum stát. Kapitolou samotnou pro sebe je případ osmadvacetiletého Liberečana, který díky své naivitě málem přišel o více než 142 tisíc korun. Přístupové údaje od internetového bankovnictví totiž před několika dny poslal podvodníkovi, který se vydával za jeho kamarádku.

V úterý ho oslovila jeho kamarádka na facebooku s prosbou, jestli by za ní nemohl doplatit čtyřicetikorunový dluh na telefonním paušálu. V ten moment ještě Liberečan nevěděl, že u druhého počítače sedí podvodník, který se ženě naboural do profilu.

Muž se své známé snažil pomoci a začal s ní na facebooku komunikovat. „Neznámý podvodník od něj tak jejím jménem vylákal přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a z jeho účtu pak vyvedl částku 142 960 korun,“ řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Díky SMS, kterou mu zaslala jeho banka o provedené transakci, se o podvodném převodu dozvěděl brzy a informoval policii. Ta s pomocí státního zástupce nechala účet, na který byla částka převedena, okamžitě zablokovat. „Podvodník tedy už s nimi nemůže nijak disponovat,“ dodala mluvčí.

Případem se teď zabývají kriminalisté, kteří po podvodníkovi pátrají. Tomu hrozí za podvod až pět let vězení. „Právní kvalifikace může být podle okolností rozšířena i na přečin legalizace výnosů z trestné činnosti a také na přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ uzavřela Baláková.

Štítky Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečan málem přišel na facebooku o 142 tisíc korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.