Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká policie zadržela velkoobchodníka s drogami

Liberecká policie znovu zadržela čtyřiačtyřicetiletého velkoobchodníka s drogami. Letos v létě nepravomocně dostal 15 let vězení, z vazby byl ale už na jaře propuštěn. Podle rozsudku krajského soudu v se jeho skupině podařilo prokázat výroba zhruba 15 kilogramů pervitinu, jejím prodejem si mohla vydělat až 15 milionů korun.

Nyní policie tohoto muže a tři jeho spolupachatele zatím viní z výroby a prodeje 4,5 kilogramu pervitinu, na trhu se dal prodat až za 4,5 milionu korun. Muž drogu distribuoval dalším dealerům po celé zemi. Jemu i jeho spolupachatelům hrozí osm až 12 let vězení. Novinářům to řekl vrchní komisař policie v Libereckém kraji Martin Müller.

Policie odhaduje, že to není zdaleka vše, z čeho budou nakonec obviněni. "Předpokládám, že tak, jak budeme zpracovávat výstupy ze sledování, dojde k rozšíření o další objemy (drog), další skutky a nemohu ani vyloučit, že přibudou další osoby, které budou v této kauze trestně stíhány," uvedl Müller.

Kolik toho mohl recidivista prodat, policie odhadovat nechce. "Byla by to jen spekulace," konstatoval Müller. Podle zjištění kriminalistů muž převážel řádově stovky gramů až kilogramy jednou za týden či 14 dnů. Hlavní stanoviště měl v Jablonci nad Nisou, často ale měnil místa a působil po celé zemi.

Policejní Toxi tým se podle jeho krajského vedoucího Pavla Folprechta případem zabýval od léta. Vzhledem ke zkušenostem recidivisty, který se na drogové scéně pohybuje přes 20 let, bylo vyšetřování velmi složité. "Zná naše postupy," konstatoval Folprecht. Komplikované bylo i jeho zadržení v Libouchci v Ústeckém kraji 8. prosince, když vezl v autě 520 gramů pervitinu. Muž se před zásahovou jednotkou pokusil utéct a policisté museli použít i varovný výstřel. Při domovních prohlídkách policie zajistila další drogy, kromě pervitinu i marihuanu, počítače, mobily a 600.000 korun.

V případu figuruje i čtyřiadvacetiletá přítelkyně podezřelého, jeden jeho společník z předchozí drogové skupiny a muž, který si už odpykává trest za jinou trestnou činnost. Velkoobchodník je stíhán vazebně, další dva obvinění jsou vyšetřováni na svobodě.

Policie jméno hlavního podezřelého nesdělila, jde ale o čtyřiačtyřicetiletého Petra Ryžáka. Soud v Liberci letos řešil jen jednu velkou kauzu distribuce drog a hlavním obžalovaným byl právě Ryžák. Podle obžaloby skupina pěti mužů a jedné ženy vyrobila přes 30 kilogramů drogy, prokázat se podařila zhruba polovina. Ryžák u soudu tvrdil, že s pervitinem obchodoval na pokyn vrchního rady Národní protidrogové centrály Miroslava Vogela, aby snáze pronikl do drogového podsvětí. Vogel za údajné krytí trestné činnosti svého informátora stanul před soudem, před několika dny ale byl osvobozen, i když zatím jen nepravomocně. I u tohoto soudu zaznělo, že byl Ryžák nedávno zadržen s půl kilogramem drogy.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky policie, droga, metamfetamin, Martin Müller, Liberecký kraj, Národní protidrogová centrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká policie zadržela velkoobchodníka s drogami  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.