Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj přijde kvůli vyloučení dopravců z tendru o miliony

Vyloučením nejlevnějších nabídek z miliardového tendru na zajištění regionální autobusové dopravy může Liberecký kraj přijít o více než sto milionů korun. Rozhodnutí krajských radních popírá princip veřejné soutěže a dopravci jsou připraveni se proti rozhodnutí odvolat.

S informací dnes přišel Zdeněk Kratochvíl, generální ředitel společnosti ICOM transport. Její součástí jsou ČSAD Ústí nad Orlicí a ČSAD Slaný, které liberečtí radní ze soutěže vyloučili údajně kvůli příliš nízké ceně.

Hraje se o zajištění autobusové dopravy v Libereckém kraji od prosince 2014 do prosince 2024. Zakázku za 4,074 miliardy korun může získat jediný uchazeč nebo až tři, je rozdělena na tři regiony - Západ (Českolipsko), Východ (Jablonecko, Semilsko) a Sever (Liberecko). Antimonopolní úřad v květnu soutěž zrušil, kraj podle něj pochybil v nastavení podmínek a nevyhověl také námitkám Bítešské dopravní společnosti, která si stěžovala na její netransparentnost.

Kraj se ale proti rozhodnutí odvolal a v hodnocení uchazečů pokračuje. Kraj dostal 13 nabídek od devíti uchazečů. Pět nabídek od čtyř uchazečů ale vyloučil, vedle firem ICOMu také nabídku BusLine pro Východ a ČSAD Vsetín na Západ. Krajští radní rozhodovali podle doporučení výběrové komise, která se obává, že při příliš nízkých cenách nebudou dopravci schopni po dobu deseti let dopravu zajišťovat a udržet komfort cestování. "I když s tímto názorem osobně nesouhlasím, rada musí rozhodnutí výběrové komise o vyloučení uchazečů respektovat. Nenašli jsme žádný chybný postup komise, tak jsme uchazeče vyloučili, mají ale možnost se proti tomu odvolat," řekl dnes hejtman Martin Půta (STAN).

Podle Kratochvíla nabídli dopravci ICOMu ceny pro jednotlivé oblasti od 25,87 Kč za kilometr do 27,47 Kč, loni přitom kraj za kilometr platil dopravcům 32 korun. Ve srovnání se současnými cenami by tak mohl kraj za deset let ušetřit na autobusové dopravě přes půl miliardy korun, druzí nejlepší byli zhruba o sto milionů dražší. Ceny podle Kratochvíla nejsou "podržené". "My za ty peníze skutečně umíme jezdit," ujistil. ICOM patří k největším dopravním uskupením, s 800 autobusy s průměrným stářím čtyři roky zajišťuje dopravu v osmi krajích.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, autobusová doprava, ICOM transport, Zdeněk Kratochvíl, ČSAD, ČSAD Ústí nad Orlicí, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Martin Půta, okres Česká Lípa, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj přijde kvůli vyloučení dopravců z tendru o miliony  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.