Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký soud začal projednávat rozsáhlý daňový únik

Před krajským soudem v Liberci začalo dnes dopoledne líčení se čtveřicí, která měla dva roky okrádat stát o desítky milionů korun dovážením nezdaněného textilu z Číny. Zboží v hodnotě 297 milionů korun končilo hlavně na pražských tržnicích. Stát tak na daních přišel o bezmála 60 milionů korun.

Ze čtveřice obžalovaných se před soudem objevila pouze trojice z nich. Šestačtyřicetiletý Číňan Ťien Wang, který je považován za strůjce nelegálního obchodování, je stíhán jako uprchlý. Wang podle obžaloby zajišťoval zboží z Číny a asijské odběratele v Česku. V nelegálním podnikání mu údajně pomáhal padesátiletý Pavel Řihák z Brna, který obchoduje i s rumem či mlékárenskými výrobky.

Tahle skupinka obchodníků podle policie od října 2010 do srpna 2012 dovezla z Číny 737 kontejnerů se zbožím, jeden vážil zhruba 20 tun. Když bylo zboží v Česku, nastrčená firma ho papírově přefakturovala na další nastrčenou společnost se sídlem na Slovensku nebo v Maďarsku. Díky tomu bylo zboží osvobozeno od DPH a neplatila se ani daň z příjmů. Zboží skončilo u asijských odběratelů zejména v pražských tržnicích SAPA, Tiskařská, Kolbenova a Poděbradská.

Případem se začala zabývat česká policie na základě upozornění nizozemských celníků. Vyšetřování bylo velmi komplikované. V případu jsou obžalováni ještě šestačtyřicetiletá Renata Šimáňková a o pět let mladší David Röschenthaler. Podle obžaloby se falšované vývozy z Česka uskutečňovaly nejprve přes firmu Envico patřící Šimáňkové. Když se zhruba po roce na firmu zaměřil finanční úřad, ve spolupráci s Řihákem ji Šimáňková převedla na takzvaného bílého koně, muže ze Slovenska. Fingované vývozy se od druhé poloviny 2011 dělaly přes firmu Prenotax, jejímž jednatelem byl Röschenthaler, tehdejší přítel Šimánkové. I tato firma byla později převedena na bílého koně ze Slovenska a vznikla třetí společnost, Geltera. Aby se na počínání skupiny nepřišlo, každá firma byla registrovaná v různých částech země, daňové přiznání tak nepodávaly u stejného finančního úřadu.

Soud s údajnými pašeráky měl v Liberci začít už před měsícem. Tehdy však nepřišel nejen údajný hlavní organizátor gangu z Číny, který je stíhán jako uprchlý, ale ani jeho obhájkyně.

S využitím ČTK

Štítky Čína, Liberec, Česko, Slovensko, Brno, Sapa, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký soud začal projednávat rozsáhlý daňový únik  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.