Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberečtí strážníci si letos koupí první mobilní kameru

Liberecká městská policie letos na modernizaci kamerového systému vydá 770.000 korun. Pořídí si svoji první mobilní kameru a první dvě kamery do služebních aut, 90 procent nákladů zaplatí z republikového programu prevence kriminality. Přijetí dotace schválili liberečtí zastupitelé.

Kamerový systém v Liberci patří mezi nejmodernější v republice, tvoří ho 26 kamerových bodů, zejména v centru. Všechny kamery jsou ale umístěny na pevno. "Mobilní kamera bude vhodný doplněk k našemu systému. Je ideální pro řešení krátkodobých problémů, můžeme ji přesunovat podle potřeby," řekl dnes ředitel Městské policie v Liberci Ladislav Krajčík. "Například zóna u zoologické zahrady je v létě známá krádežemi aut, v zimě tam ale problémy nejsou," zmínil jednu možnost k využití. Kamery zabudované do dvou služebních aut umožní strážníkům snadněji odhalit kradená auta.

"Kamera bude umět skenovat espézetky. Pokud kolem projede kradené auto, upozorní na to," uvedl Krajčík. Kamera strážníkům také poslouží pro dokumentaci jejich zásahů. V případě, že by si na jejich postup někdo stěžoval, ze záznamu bude zřejmé, zda je výtka oprávněná. Nové kamery bude mít Liberec zřejmě od října nebo listopadu. Podle Krajčíka budou muset nejprve vypsat výběrové řízení.

Z programu prevence kriminality se letos zatím rozdělilo 44,8 milionu korun, do Libereckého kraje z toho půjde 6,7 milionu korun. Dotaci na rozšíření kamerového systému získaly v kraji také Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Nový Bor, Turnov a Rychnov u Jablonce. Peníze z ministerstva vnitra využijí města i na pobytové akce pro děti nebo na asistenty prevence kriminality, kteří působí v problémových oblastech. Dotaci na asistenty obdržely Nový Bor, Ralsko a Velké Hamry.

Napsala ČTK

Štítky videokamera, prevence kriminality, Liberec, Jablonec nad Nisou, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí strážníci si letos koupí první mobilní kameru  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.