Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mám srdce na pravém místě, hájil se Kudrač. Dostal 13 let

Dalších třináct let ve vězení! Tak zněl v pátek dopoledne rozsudek nad Peterem Kudračem, který měl podle obžaloby oloupit a ubít v létě 2011 bezdomovce na Poštovním náměstí. Dvaašedesátiletého muže záhy ještě kdosi zapálil. To se však Kudračovi nepodařilo prokázat, proto nebyl souzen za vraždu.

„Já mám srdce na pravém místě a věřím v boha!“ Tak nějak se snažil před soudem hájit Peter Kudrač, který ani v pátek neovládal své emoce. Právě proto začalo jednání o půl hodin později. „Obžalovaný měl ještě před eskortováním z věznice tendenci omdlévat, dělalo se mu špatně. Proto jsme museli čekat na vyjádření lékaře,“ popsala soudkyně Eva Drahotová. Ze stejných důvodů muselo být srpnové jednání odročeno na tento pátek.

Tentokrát však Kudrač rozsudku neunikl. Státní zástupkyně v závěrečné řeči navrhovala pro obžalovaného recidivistu čtrnáctiletý souhrnný trest. Senát byl nakonec o něco mírnější, když rozhodl o odnětí svobody na třináct let. Proti verdiktu se Kudrač na místě odvolal, jeho obhájce požadoval zproštění viny pro nedostatek přímých důkazů.

Srpnové jednání mělo na programu pouze vyslechnutí tří svědků a ještě ráno vše vypadalo, že by mohl padnout rozsudek. První svědek, řidič a revizor městské hromadné dopravy, potvrdil výpovědi dalších svědků, které svědčí o agresivitě a hrubém chování obžalovaného. Sám se s Kudračem dostal do slovního konfliktu několikrát při kontrole jízdenek. „Člověk z něho měl strach. Jeho mimika je jako u medvěda, nikdy nevíte co může udělat,“ popsal před soudem revizor.

Po jeho výpovědi přišel na řadu Kudračův kamarád. Ten se stal jakýmsi spouštěčem dalšího vystoupení, které Kudrač před soudem předvedl. Svou výpověď o pár nesrozumitelných slovech ukončil svědek tím, že byl dvěma kamarády naveden k tomu, aby svědčil proti Kudráčovi.

Několikrát souzený recidivista okamžitě spustil větu, která ho provází celým procesem: „Paní soudkyně, já si žádám, aby bylo vše řádně prošetřeno!“ Jeho rozčílení nebralo konce. Kudráč se rozklepal a vyžádal si vězeňského lékaře. Ten mu podal uklidňující léky.

„Kudráč neudržel emoce na uzdě ani při minulých líčeních. Dnes se po výslechu dvou svědků v podstatě zhroutil a museli jsme volat vězeňského lékaře, který ze zdravotních důvodů vyloučil pokračování v hlavním líčení,“ doplnila soudkyně Eva Drahotová

Osudná sprnová noc

Případ zbitého a uhořelého bezdomovce se táhne už dva roky. Přesto, že muž krátce po útoku zemřel, vinila obžaloba Kudrače jen z loupeže a těžkého ublížení na zdraví. V noci na 3. srpna roku 2011 se bezdomovec Emil Jánošík s obviněným mužem dostal do konfliktu. Kudrač po něm chtěl peníze na pivo, ty mu ale senior odmítl dobrovolně dát.

Třiačtyřicetiletý recidivista mu proto měl peníze vytáhnout z kalhot. Jánošík se nemohl kvůli svému handicapu bránit. Kudrače proto počastoval alespoň smrští nadávek, urážet měl podle výpovědi i jeho rodinu a děti. To obviněný muž neunesl a na o generaci staršího muže podle obžaloby zaútočil. Nejspíše v afektu ho měl podle spisu zkopat a bít pěstmi. O razanci svědčí i zranění, který pitva u bezdomovce odhalila. Místním dobře známá postava měla polámaná žebra a mnohočetná poranění obličeje. „Při útoku mu byl doslova vpáčen obličej dovnitř,“ poznamenal jeden ze soudních znalců při pondělním jednání.

Jánošíka kdosi po napadení ještě zapálil. V ten moment ještě vážně poraněný muž žil. Kriminalistům se ale nepodařilo najít důkazy, které by z činu usvědčily Kudrače.

Policie na mě tlačila, říká Kudráč

Ani červencové jednání se neobešlo bez emocí ze strany obviněného. Přesto, že při výslechu na policii vinu přiznal, u soudu už tři měsíce jakýkoliv podíl na zabití bezdomovce odmítá.

Své přiznání při výslechu v Praze Kudrač vysvětluje jednoduše. Policisté ho údajně při výslechu napadali a uráželi. K ubití bezdomovce se proto přiznal ze strachu. „Jeden policajt mě házel do skříně. Říkali mi přiznej se ty hubo černá,“ vysvětlil Peter Kudrač. Ten se podle svých slov měl při výslechu pokálet i pomočit. To údajně policisty vůbec nezajímalo. „Všechno to bylo pod nátlakem. Chtěli mě hodit na díru ke krysám, když se nepřiznám,“ doplnil při posledním jednání Kudrač. Jeho tvrzení před soudem popřel jeden z policistů, který byl přítomen takřka celému vyšetřování.

Štítky liberec, soud, kudráč, vražda, zabití, bezdomovec, emoce, lékař, Poštovní náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mám srdce na pravém místě, hájil se Kudrač. Dostal 13 let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.