Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muž z Liberce podvody a krádežemi způsobil škodu za dva miliony

Škodu za více než dva miliony korun způsobil pojistnými podvody a krádežemi od roku 2009 devětatřicetiletý muž z Liberce. Hrozí mu až osm let vězení. Společně s ním je stíháno dalších 12 lidí, informovala liberecká mluvčí police Vladimíra Šrýtrová.


Policisté se odhalováním jeho trestné činnosti zabývali 19 měsíců poté, co muž nahlásil vloupání do svého domu. "Libereckým kriminalistům se spousta okolností tohoto případu zdála oproti běžnému vloupání nestandardní," naznačila Šrýtrová, co vedlo k vyšetřování.

Policisté vazebně stíhaného muže viní z šesti pojistných podvodů u čtyř pojišťovacích ústavů, které mu vyplatily téměř 700.000 korun. Vyplacení dalších 390.000 korun zabránili policisté. Další škodu způsobil krádežemi.

S kamarádem například fingoval dopravní nehodu, k čemuž použil bouraný motocykl. Po opravě poškozené díly uložil do garáže a po roce je využil znovu při jiné smyšlené nehodě svého motocyklu. Zinscenoval také fingovanou krádež svého vozu. Auto sice policisté později našli, bylo ale bez světel, sedadel, airbagů, kol a dalších částí, které muž před tím ukryl. Když mu pojišťovna vyplatila 216.000 korun, jeho známý automechanik díly namontoval zpět v rámci fiktivní opravy.

Pojišťovna mu vyplatila i 60.000 korun za úhyn papoušků. Přesvědčil totiž svého známého s agresivním psem k vytvoření smyšleného příběhu o tom, že zvíře zardousilo papoušky u veterináře.

Další peníze muž získal při nahlášení fingované krádeže svého auta, které ale ve skutečnosti prodal do ciziny. Podobně měl skončit i Volkswagen Caddy ukradený v Liberci, kvůli technické závadě se ho ale zlodějům nepodařilo dostat za hranice.

Muž kradl i ve firmě vyrábějící díly pro automobilový průmysl, kde byl zaměstnán jako vedoucí údržby. Zorganizoval tam skupinu lidí, která mu pomáhala krást. "Někdo měl na starosti přepravu odcizených věcí, jiný měl za úkol vypnout kamery v podniku, někdo věci naložit," vylíčila Šrýtrová. Ke krádežím používala skupina i nákladní vozy. Škodu policie vyčíslila na více než 700.000 korun.

Napsala ČTK

Štítky krádež, podvod, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž z Liberce podvody a krádežemi způsobil škodu za dva miliony  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.