Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na pomoc koni musela přijet těžká technika. Zvedl ho traktor

Nejen požáry a autonehody zaměstnávají hasiče. Mezi čtyřiadvaceti víkendovými zásahy byla také záchrana koně, který v Hajništi spadl z dvoumetrové zídky a vlastní silou se nemohl postavit na nohy. Statného dvaatřicetiletého koně musel zvednout až traktor.

„K události byli v sobotu po poledni přivoláni profesionálové ze stanice Raspaneva. Hasiči zajistili pro zvednutí zvířete čelní traktorový nakladač soukromého zemědělce a také přivolali veterináře. Poté navázali koníkovi popruhy, za které ho nakladač pomalu zvedal. Po chvíli byl kůň na nohách a po odvázání popruhů mohl opět chodit,“ popsala celý zásah mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Podobný zásah zažili před měsícem také hasiči z Raspenavy společně s dobrovolníky z Oldřichova v Hájích, kteří tahali kobylu ze sevření balvanů. „Obklopená kameny si seděla na zadních nohách a sama se nedokázala zvednout,“ řekla mluvčí krajských hasičů a doplnila: „Kvůli záchraně museli hasiči uříznout strom, přes který sestrojili s pomocí lezeckého vybavení jakýsi kladkostroj. Ten ještě v průběhu tahání museli dovybavit dalšími kladkami.“

Zásah trval bezmála tři hodiny. Na místě asistoval také veterinář, který sám koně vlastní. „Byla to pro nás opravdu velká pomoc. Poradil nám, co si můžeme dovolit a co ne, abychom kobylce při tahání neublížili," dodal velitel profesionálních hasičů z Raspenavy Jaroslav Sova.

Kobyla sice na pokraji svých sil utržila pár povrchových šrámů, z pasti ji ale hasiči vyprostili bez větší újmy na zdraví.

Štítky Hajniště, Raspenava, traktor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pomoc koni musela přijet těžká technika. Zvedl ho traktor  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.