Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na půdě domu v centru Liberce ležel funkční granát

Pořádný šok čekal v pondělí v podvečer ženu, která ve svém bytě v Brněnské ulici v Liberci našla funkční granát. Ten objevila při vyklízení půdy. Žena ani chvilku neváhala a o nálezu informovala liberecké policisty, kteří na místo povolali pyrotechnika. Z bezpečnostních důvodů evakuovali čtyři osoby.

„Policejní pyrotechnik zjistil, že se jedná o funkční granát bez zápalnice. Granát na místě zajistil a odvezl k odborné likvidaci. Celá událost se obešla bez zranění a škod na majetku,“ popsala mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Není to přitom jediný takový nález za poslední měsíce. V září loňského roku vyplavila řeka Nisa v Chrastavě dělostřelecký granát. Nečekaný objev nahlásil na policii dělník, který vojenskou munici našel při čistění koryta. Policisté evakuovali celé okolí a na místo přivolali pyrotechnika z Teplic, který zjistil, že je granát nefunkční.

„Policejní pyrotechnik ze Zásahové jednotky Teplice po prohlídce munice zjistil, že se jedná o dělostřelecký granát ráže 7,5 centimetru, který byl již použitý a tudíž nefunkční. Vojenskou munici zajistil a převzal ji dále k odborné likvidaci,“ dodala Vladimíra Šrýtrová.

O několik týdnů dříve nalezl šestapadesátiletý muž z Rochlice ve svém nově zakoupeném domě protitankovou munici z bývalého Sovětského svazu.

Dvě ruční protitankové zbraně našel nový majitel v přístavku domu. Překvapivý nález okamžitě oznámil na linku 158. Přivolaný pyrotechnik zjistil, že se jedná o cvičnou munici do RPG vzor 75, kterou posléze odvezl a zlikvidoval.

Podobný případ zaměstnal policisty i koncem července. Jeden z nových nájemníků bytu v Hejnické ulici v Liberci našel při vyklízení po předchozím majiteli granát F1. Ten překvapivě ležel na dně peřiňáku.

„Na místo se neprodleně dostavila policejní hlídka, která místo nálezu zajistila. Policisté ihned evakuovali obyvatelé domu do bezpečné vzdálenosti a přivolali na místo policejního pyrotechnika,“ dodala policejní mluvčí.

Novému majiteli bytu spadl kámen ze srdce poté, co pyrotechnik dorazil. Ten zjistil, že je granát nefunkční. Uvnitř chyběla nejen roznětka, ale i výbušná náplň. Pyrotechnik si i přesto granát odvezl k likvidaci.

Štítky Liberec, dům, Teplice, Formule 1, Lužická Nisa, Chrastava, Sovětský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na půdě domu v centru Liberce ležel funkční granát  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.