Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nikoho jsem zavraždit nechtěl, říká Jaroslav Barták

V Liberci dnes začal soud s lékařem Jaroslavem Bartákem. Podle obžaloby plánoval vraždy tří lidí a vydírání dalších tří, aby se pomstil za své předchozí odsouzení. Barták při své výpovědi vinu odmítl. Od loňského roku si odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a vydírání svých asistentek. Nyní mu hrozí 15 až 20 let. Soud bude pokračovat ve čtvrtek výpověďmi svědků a znalců.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy loni na podzim ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz z Teplic Eugen Freimann. Vraždy měl podle spisu zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Barták podle obžaloby zároveň plánoval, že vydíráním získá přes 80 milionů korun, které mu pomohou k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Podle Bartáka šlo o debaty v alkoholovém opojení, které nemyslel vážně. "Nikoho jsme zavraždit nechtěl," uvedl. Podle obžaloby měl recidivistovi předat různé osobní informace o zamýšlených obětích a jejich zvyklostech, to však Barták odmítá. Tvrdí, že šlo o jeho osobní poznámky k trestním oznámením, která připravoval.

Recidivista, jenž případ policii nahlásil, si za svou verzí stojí. Barták ho původně oslovil kvůli útěku z vězení. Sice to považoval za nesmysl, ale přesto s ním útěk začal plánovat. "Přistoupil jsem na jeho hru, cítil jsem, že má peníze a šlo by od něj něco získat," vysvětlil svoji motivaci. Slova o vraždách prý bral nejprve jako obvyklé vězeňské tlachání. Když si ale uvědomil, že to Barták myslí vážně, obrátil se na policii. Ještě před tím si některé rozhovory nahrál a ponechal si některé Bartákovy rukopisy, aby měl pro svá tvrzení důkazy. Nahrávací zařízení měl v hodinkách. Jak k němu přišel, odmítl sdělit. Barták tvrdí, že jde o komplot, jehož cílem bylo vymámit z něj peníze.

Recidivista dnes také popsal, jak měly některé oběti zemřít. Šándora měli zabít najatí bývalí ruští vojáci v metru vystřelovacím nožem a Freimann měl zemřít po požití několika litrů tvrdého alkoholu. Způsob Choděrovy smrti prý Barták nespecifikoval. Násilí plánoval Barták podle recidivisty i pro vydírané, jednoho muže chtěl nechat vláčet za traktorem. Jedna z plánovaných obětí u soudu uvedla, že po 30 letech začala zamykat byt, další byla hospitalizována na JIP s prasklými žaludečními vředy.

Barták dnes u soudu také uvedl, že se ve věznici v Liberci dají koupit v rámci šedé ekonomiky dva litry vodky za 2000 korun, recidivista nic takového nevěděl. O takových obchodech nic neslyšel ani další vězeň, který dnes vypovídal a který byl několik měsíců na cele s Bartákem. Odsouzený byl za vydírání a Barták po něm údajně chtěl, aby mu pomohl s vydíráním některých lidí. Prý to odmítl. Alkohol u Bartáka neviděl, opilý prý přicházel jen z návštěvní místnosti.

Barták je nyní ve vězení v Jablonci - Rýnovice. Loni byl původně potrestán 14 lety za znásilňování a vydírání svých asistentek, Nejvyšší soud letos v létě trest zmírnil na 12 let a částečně rozsudek zrušil. Údajný pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování jedné bývalé asistence znovu projedná Městský soud v Praze. Soudy Bartáka loni potrestaly za šest znásilnění, pět případů vydírání, sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Trestná činnost spadá do let 2006 až 2011.

Napsala ČTK

Štítky Jaroslav Barták, Liberec, vražda, Andor Šándor, věznice, Oldřich Choděra, Teplice, Polsko, Bělorusko, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nikoho jsem zavraždit nechtěl, říká Jaroslav Barták  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.