Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Památník u Textilky opět někomu vadil. Vandal ho poničil

Památník obětem komunismu se stal opět terčem neznámého vandala. Podruhé za půl roku ho kdosi poškodil tak, že bude muset vedení města vyměnit sklo a obnovit jeho nátěr. Na památníků někdo na přelomu roku způsobil nepřehlédnutelnou prasklinu, jejíž odstranění vyjde na 150 tisíc korun.

„S ohledem na dobu spáchání činu lze předpokládat, že má škodu na svědomí někdo z opilců, kteří  parkem  procházeli o silvestrovské noci,“ poznamenala mluvčí policie Ivana Baláková. Podle ní někdo poškodil památník lahví.

„Památník obětem komunismu je velice atraktivní umělecké dílo, které zpříjemňuje veřejný prostor a velice mě mrzí, že někteří občané si podobných děl od renomovaných autorů neváží a poškozují je,“ komentovala primátorka Martina Rosenbergová už minulý rok, kdy taktéž někdo památník poškodil.

Památník obětem komunismu z Jablonecké ulice uspěl před nedávnem v konkurenci sedmi desítek českých staveb a stal se nejlepší českou stavbou realizovanou v letech 2005 až 2013. Vyhlášení soutěže proběhlo 22. listopadu ve španělské Granadě.

„Liberecký památník získal Národní cenu BigMat 2013 za Českou republiku, čímž porazil velmi výrazné stavby, oceněné v mnoha českých soutěžních přehlídkách včetně Národní technické knihovny. Po vyhlášení jsem dostal gratulace všech národních vítězů a zakladatele BigMatu s tím, že památník je pro ně morálním vítězem,“ radoval se architekt Petr Janda.

Památník obětem komunismu

Památník, u něhož si představitelé města každoročně připomínají Den boje za svobodu a demokracii a Den památky obětí komunistického režimu, měl být původně umístěn v zámeckém parku při Guttenbergově ulici, ale nakonec byl v roce 2006 odhalen v parku při ulici Jablonecká. Má podobu kvádru, který je ze dvou stran tvořen zrcadlovými tabulemi pokoveného skla, vsazenými do ocelového rámu. V patě památníku je do dlažby zapuštěn zrcadlově převrácený nápis, v odrazu čitelný: „Sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ"

Štítky památník, komunismus, silvestr, Martina Rosenbergová, Petr Janda, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Národní technická knihovna, Česko, Granada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památník u Textilky opět někomu vadil. Vandal ho poničil  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.