Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie rozbila gang padělatelů peněz, vyráběly se v Žitavě

Česká a německá policie zadržela tři muže, které viní z rozsáhlého padělání peněz. Stodolarovky měli vyrábět v padělatelské dílně v německé Žitavě a přes Česko vyvážet na Ukrajinu a do dalších zemí Pobaltí. Novinářům to dnes v řekl ředitel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

"Spolupráce s německou stranou byla nadstandardní, pro nás je to jeden z letošních největších případů padělání," uvedl Šlachta. V Česku podle něj policisté zajistili zhruba 1600 stodolarových falzifikátů. "Šlo o velmi zdařilé padělky, v provozu jen velmi těžko rozeznatelné," řekl. Znalci z České národní banky je ohodnotili stupněm nebezpečnosti dva až tři. V Německu bylo zajištěno dalších 50 tisíc bankovek, až expertiza ale určí, zda jde také o padělky.

Hlavním organizátorem je podle dosavadního zjištění 55letý muž z Ústí nad Labem. Právě on měl zajistit vybudování nové kurýrní cesty do Pobaltí, kde je v kriminálním prostředí o padělané americké dolary značný zájem. Za falzifikáty dodané z Německa prý platil 40 procent jejich nominální hodnoty. Podle Šlachty se zatím tyto falešné bankovky na trhu nikde v Evropě neobjevily. "Je zajímavé, že každá bankovka měla jiné sériové číslo, což se u padělků moc často neobjevuje," dodal.

V Česku policie zatkla i 50letého Němce, který bankovky do republiky přivážel. Oba muži jsou ve vazbě a hrozí jim trest od pěti do deseti let. Pokud se prokáže jejich spojení s padělatelskou dílnou v Německu, mohou být potrestání až 12 lety. "Byli obviněni ze zločinu padělání a pozměnění peněz," uvedla státní zástupkyně Petra Žílová. Pro policisty to nejsou neznámí lidé.

Německá policie zadržela 65letého muže, kterého podezřívá z toho, že v Žitavě falešné bankovky vyráběl. Jemu hrozí až 15 let vězení. Policisté zajistili kompletní vybavení padělatelské dílny. Podle Tilla Neumanna ze státního zastupitelství Gorlitz se v rámci šetření konalo 12 domovních prohlídek a nebytových prostor v ČR, Německu a Polsku. Část majetku policie obstavila. "Zajistili jsme počítače, telefony, několik tisíc eur a další věci," uvedl Neumann. V Česku policie zabavila organizátorovi dvě luxusní auta v hodnotě šesti milionů korun a kurýr přišel o vůz, v němž padělky přivezl. Policie zajistila i větší množství anabolik a pyrotechniky.

Napsala ČTK

Štítky policie, peníze, Žitava, Česko, Robert Šlachta, dílna, Německo, Baltské státy, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie rozbila gang padělatelů peněz, vyráběly se v Žitavě  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.