Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policisté v Libereckém kraji budou více ve svých okrscích

Policisté v Libereckém kraji by měli častěji docházet do svého okrsku a být více v kontaktu s lidmi, kteří v něm žijí. Cílem je, aby detailně znali svůj rajón i s jeho problémy. Dnes to řekl krajský ředitel policie Vladislav Husák. Postupné upouštění od tohoto způsobu práce v minulých letech bylo podle něj chybou.

"Je to osvědčená metoda, od které jsme z finančních či personálních důvodů postupně ustoupili. Aktivita v okrscích byla velmi sporadická nebo byla vykonávána jen na některých místech. To chceme změnit," uvedl Husák. Změna přístupu v kraji je možná i díky navýšení tabulkovému počtu policistů o 36 na 1308. Většinu míst se už podařilo obsadit.

Za důležitý považuje kontakt s lidmi Ladislav Křemen, který dělá 15 let okrskáře v Kravařích na Českolipsku. "Jsem 24 hodin na telefonu a jsem zvyklý, že když mi někdo zavolá z obce a potřebuje poradit nebo pomoci. Ať je to soukromá nebo profesní věc, tak jsem k dispozici," uvedl. Ve spolupráci s místními se mu kupříkladu podařilo zjistit, komu patří ukradený bagr. I on ale potvrdil, že policisté museli v minulých letech omezovat kontakt se svým okrskem. "Nebyl na to čas. Priority se kladly na něco jiného a vše záviselo na personálním stavu oddělení. Teď je zase možnost lidi posílat do okrsků," uvedl.

K rychlejšímu návratu k osvědčené metodě má napomoci krajská soutěž Okrskář roku. V kraji je 197 okrsků, do soutěže se zapojilo 31 policistů. "Chceme na konci roku vyhlásit deset nejúspěšnějších a jejich přístup k okrsku doporučovat jako dobrou praxi po celém kraji," nastínil ředitel.

Od projektu policie očekává zlepšení spolupráce se samosprávou i větší důvěru obyvatel. Policisté by se tak mohli dozvídat o menších krádežích a další drobné kriminalitě, kterou jim lidé nehlásí, protože to považují za zbytečné. Tato kriminalita ale značně přispívá k tomu, že se lidé necítí ve své domovině bezpečně. Úspěšná byla v tomto směru například okrskářka z Jablonce Dagmar Bystrá. V jednom domě v Pasířské ulici nedaleko základní školy letos na jaře žilo v bytě 1+1 od dvou do 20 lidí. Většina z nich užívala drogy, což sebou přinášelo další problémy. Ve spolupráci s městským strážníkem se policistce podařilo zjistit, že jeden z obyvatel bytu jezdí autem navzdory zákazu řízení. Po jeho zatčení a nástupu do vězení se situace v domě uklidnila. S pomocí prodavaček se jí také podařilo eliminovat drobné krádeže v obchodním centru páchané skupinou zlodějů, která tam docházela i třikrát denně.

Policista Aleš Havelka ze Semil zase například navázal spolupráci s majiteli sběrných surovin. Volají mu, když tam někdo přiveze něco podezřelého do šrotu. V rámci prevence Havelka také nakupujícím v obchodě ukazoval, jak snadné je ukrást jim peněženku.

Napsal ČTK

Štítky Liberecký kraj, Vladislav Husák, okres Česká Lípa, Kravaře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v Libereckém kraji budou více ve svých okrscích  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.