Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přívalový déšť má oběť. V Jeřmanicích vytáhli z vody muže

Smutná bilance tragických úmrtí na Liberecku pokračuje. Záchranáři marně v nočních hodinách oživovali muže, kterého vytáhli ze strouhy v Jeřmanicích. Jakákoliv resuscitace byla zbytečná. V noci z pondělí na úterý byly v terénu všechny jednotky hasičů. Liberecko zasáhl silný přívalový déšť.

Muže podle prvních informací vytáhli místní ze strouhy na jednu ze zahrad v Jeřmanicích. "Resuscuitace byla už neúspěšná,“ potvrdil mluvčí krajské záchranky Stanislav Mackovík.

Hasiči měli v noci z pondělí na úterý měli co dělat. Jen do pondělní půlnoci měli na svém kontě přes šedesát zásahů.


Košická ulice. Foto: Michael Daněk

Například v centru Liberce voda vytvořila lagunu hned v několika místech. Několik desítek minut byla takřka neprůjezdná ulice Košická poblíž centra Babylon. „Voda ucpala kanály a neměla kam odtékat,“ popsal velitel zásahu.

Info od jednoho ze čtenářů a redakce:
pondělí - 22:19: Hasiči uzavřeli silnici směr Broumovská. Pod odbočkou k přehradě a na Králák. Je tam utopené auto a moře vody.

pondělí - 23:03: Michael Canov (starosta Chrastavy) Povolávám MP do služby a vysílám přímo na místo. Dle hlášení situace zdaleka není kritická (na měřidle v Kolonce je vidět celý metr ukazatelů jinde též stav přijatelný). Nelze vysvětlit jinak než poruchou měření.

Městská police bude následně monitorovat stav na Lužické Nise (i na Jeřici) přímými obhlídkami nonstop celou noc a informovat na foru města.

úterý - 00:14: Několik zahrad je pod vodou. Stromy polámal vítr. (info od čtenáře)

úterý - 00:15: Na Smědé ve Frýdlantě je vyhlášen třetí povodňový stupeň. Dvojka na Lužické Nise v Liberci a jednička na Lužické Nise v Proseči nad Nisou.

úterý - 00:30: Velmi rychle stoupá voda v Předláncích. V půl jedné se vyšplahala na první povodnový stupeň. 

úterý - 00:42: Během hodiny se voda vylila i v Jindřichovicích pod Smrkem. (info od čtenáře)

úterý - 00:56: Voda se zvedá i v Mníšku. Jeřice se za tři hodiny zvedla skoro o dva metry. (info od čtenáře)

úterý - 01:01: V ulici Dr. Milady Horákové v Liberci zůstávají hasiči. 

úterý - 01:05: V Předláncích je třetí povodňový stupeň. 

Informace od hasičů - mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová:
úterý - 00:12: Bouřka se silným nárazovým větrem a vydatnými srážkami dorazila těsně před osmou hodinou večerní do Libereckého kraje.

Od té doby se hasiči nezastavili a vyjížděli k jedné události za druhou. Za pouhé 2 hodiny zasahovali hasiči u 44 událostí, za další hodinu (ve 23:00) již řešili 67 událostí. Nejčastěji šlo o popadané stromy, které na několika místech kraje zatarasily silnice. Neprůjezdné byly komunikace ve Vrchovanech na Českolipsku, na Semilsku pak například ve Vítkovicích, Bukovině u Čisté, v části obce Dolní Štěpanice, na Turnovsku v Modřišicích, Ploukonicích, Kacanovech, Hrubé Skále, Příšovicích či nedalekých Svijanech.

K čerpání vody pak byli hasiči voláni do Doks (20 cm ve sklepě), do ulice Diamantová v Turnově, kde před panelovými domy měli 1 metr vody. V Turnově se čerpalo také v Sobotecké ulici či Nádražní (přes 1 metr vody). S vodu ve sklepích museli pomáhat také hasiči na Jablonecku – u jednoho z panelových domů došlo k naplnění střechy vodou, která následně tekla do chodby i výtahové šachty. Čerpání se nevyhnuli ani v Liberci Rochlicích, dále v ulici Chrastavská, Zeyerova, Proboštská či v části Liberce - Staré Město a Staré Pavlovice.  

Kvůli vydatným srážkám se zvedly hladiny potoků i větších vodních toků – 3. stupně povodňové aktivity bylo například dosaženo na Mohelce v Hodkovicích nad Mohelkou, 2. stupně na Smědé ve Frýdlantu.

Další informace zjišťujeme, více z přívalového deště přineseme ráno. Zajímavé informace a fotografie posílejte na redakce@libereckadrbna.cz.

Štítky přívalový déšť, Jeřmanice, Liberecký kraj, Liberec, Stanislav Mackovík, Lužická Nisa, Milada Horáková, Michael Canov, Frýdlant, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přívalový déšť má oběť. V Jeřmanicích vytáhli z vody muže  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.