Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud rozhodl: Exposlanec Vondruška vězně netýral

Okresní soud v Liberci dnes odpoledne zprostil viny exposlance Josefa Vondrušku. Ten měl podle obžaloby týrat vězně v Minkovické věznici, kde za minulého režimu sloužil jako vychovatel. Za zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozilo až deset let. Státní zástupce se po vynesení rozsudku odvolal.

Liberecký soud Vondrušku viny zprostil už jednou. Odvolací soud v Hradci Králové však rozsudek zrušil a vrátil například pro nedostatky v hodnocení důkazů zpět do Liberce. Okresní soud však opět smetl obžalobu ze stolu ve všech bodech a bývalého vychovatele a poslance osvobodil.

„Málo kdy se slyší tak precizní odůvodnění. Zproštění odpovídá důkazní situaci, jaká tam byla. Spíš by mě překvapilo, kdyby tam padl jiný výsledek,“ popsal krátce po pátečním jednání Vondruškův obhájce Kolja Kubíček.

Podle senátu libereckého soud v čele s Pavlem Pachnerem se opět nepodařilo prokázat, že ke skutkům došlo. Jediným důkazem byla výpověď Jiřího Wolfa, kterého měl Vondruška bít. Wolf navíc podle předsedy senátu vypovídal před soudem jinak, než v přípravném řízení. Od bezmála čtyřicet let starých poranění navíc chybí lékařské zprávy.

S dnešním rozhodnutím nesouhlasí státní zástupce Miroslav Mareš, který navrhoval podmíněný trest. Ten se ihned po vynesení rozsudku odvolal. „Nesouhlasím s argumentací soudu s hodnocením důkazů, proto jsem podal odvolání. Mám za to, že skutky byly dokázány. Soud se s tímto názorem neztotožnil.“

Exposlanec už od začátku procesu svou vinu popírá a jednání politického vězně Wolfa bere jako účelová. Trestní oznámení na něho Wolf podal v roce 2006, tedy až poté co se stal poslancem. Ve svých výpovědích se navíc řada svědků rozchází. Sudní procest tak ani nyní nebere konce a přesouvá se ke krajskému soudu.

Štítky soud, Liberec, vondruška, Josef Vondruška, Jiří Wolf, Kolja Kubíček, Hradec Králové, Miroslav Mareš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozhodl: Exposlanec Vondruška vězně netýral  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.