Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud rozhodl: Syner se při rekonstrukci kolejí v Liberci neobohatil

Krajský soud v Liberci dnes zamítl žalobu Technické univerzity v Liberci na místní stavební firmu Syner. Škola se domáhala vrácení tří milionů korun s úroky za vyfakturované, ale údajně neprovedené práce při rekonstrukci vysokoškolských kolejí před lyžařským šampionátem v roce 2009.

"Mám za to, že žalobce (univerzita) neprokázal, v čem by mělo spočívat bezdůvodné obohacení," uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Tomáš Kopal. Zároveň rozhodl, že škola musí Syneru zaplatit náklady řízení, zhruba 100 tisíc korun.

Koleje liberecké univerzity se před šampionátem připravovaly pro hosty a sportovní týmy, jejich kompletní rekonstrukce stála více než 300 milionů korun. Na rekonstrukci dostala univerzita státní dotaci. Univerzita jako investor si nechala provést kompletní kontrolu rekonstrukce na základě již dříve provedených prověrek Nejvyššího kontrolního úřadu a finančního úřadu. Nesrovnalosti zjištěné při kontrole ale Syner neuznal, proto se škola obrátila na soud.

"Musíme počkat na písemné vyhotovení rozsudku, v hrubých rysech to odůvodnění ale odpovídá tomu, co jsme očekávali," uvedl obhájce Syneru Václav Čechtický. Škola zatím rozsudek komentovat nebude. "Počkáme si na písemné vyhotovení," řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Spor univerzity se Synerem se týkal stavebních prací, nikoli dodávky nábytku, kterou se zabývá liberecký soud v trestní rovině. Údajně čtyřmilionovým podvodem při jeho dodávce se bude muset okresní soud zabývat už potřetí. Obžalované sice dvakrát zprostil obžaloby, státní zástupce se ale při odvolání pokaždé se svými námitkami uspěl. V případu je obžalována Jindřiška Máchová ze stavební firmy Syner, Petr Patrman z firmy Investing CZ, která prováděla stavební dozor, a šéf Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar. Hrozí jim osm let vězení.

Za zakázku na nábytek zadanou bez veřejné soutěže jsou žalování i bývalý rektor Vojtěch Konopa a spolumajitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal. I je okresní soud sice zprostil obvinění, státní zástupce se však proti verdiktu odvolal.

Napsala ČTK

Štítky Syner, rekonstrukce, Liberec, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Nejvyšší kontrolní úřad, Vojtěch Konopa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozhodl: Syner se při rekonstrukci kolejí v Liberci neobohatil  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.