Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Soud rozhodl v kauze zastupitelů Liberce, zatím se neví jak

Zřejmě až za několik týdnů bude známý výsledek odvolání v případu 23 zastupitelů Liberce, kteří jsou žalovaní za údajně nevýhodný prodej pozemků se škodou 3,5 milionu korun. Dnešní jednání u pobočky Krajského soudu v Liberci sice dospělo k závěru, protože ale bylo neveřejné, je třeba nejprve informovat účastníky řízení.

"Písemné vyhotovení rozhodnutí o odvolání odhaduji v řádech dnů, poté bude spis vrácen okresnímu soudu, který obešle účastníky řízení," řekl místopředseda liberecké pobočky Roman Buchal. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku hrozí komunálním politikům až tři roky vězení. Okresní soud je zprostil obžaloby, státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala, navrhovala podmínečné tresty.

V případu se posuzuje údajně nevýhodný obchod z dubna 2007. Zastupitelé schválili prodej dvou pozemků v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Obžaloba argumentuje tím, že se tehdy jiný pozemek v této lokalitě prodával téměř za 1300 korun za metr. Volavkovi, kteří hledali pozemek pro stavbu rodinného domu, před okresním soudem odmítli jakékoliv ovlivňování zastupitelů. Na magistrátu prý jednali jen s tehdejším vedoucím odboru rozvojových projektů Ladislavem Fuchsem.

Ceny pozemků město stanovilo na základě zásad prodeje městského majetku z roku 2004. Z výpovědí úředníků u okresního soudu však není jasné, kdo v tomto případě cenu vyčíslil. Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Mezi obviněnými jsou tehdejší primátor Jiří Kittner nebo současná náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Zuzana Kocumová. Úředníci obžalováni nebyli.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, pozemek, okresní soud, Zuzana Kocumová, Jiří Kittner, ČSSD, ODS, Strana zelených, Unie pro sport a zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozhodl v kauze zastupitelů Liberce, zatím se neví jak  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.