Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud s pašeráky textilu: Organizátor uprchl, obhájkyně nedorazila

O bezmála 60 milionů korun připravila podle obžaloby stát na daních čtyřčlenná skupina, která pašovala do země textil z Číny. Nezdaněné zboží za 297 milionů korun končilo hlavně na pražských tržnicích. Soud měl v Liberci začít dnes, na zahájení líčení ale nepřišel nejen údajně hlavní organizátor gangu z Číny, který je stíhán jako uprchlý, ale ani jeho obhájkyně. Předseda senátu proto zahájení líčení odložil na polovinu března.

Jako uprchlý je stíhán šestačtyřicetiletý Číňan Ťien Wang, obžalobě čelí i jeho tři údajní čeští spolupracovníci Pavel Řihák, Renata Šimáňková a David Röschenthaler. Všem hrozí až deset let vězení. "Tři jsou podezřelí ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně a další obžalovaný z účastenství ve formě pomoci ke spáchání zvlášť závažného zločinu," uvedl státní zástupce Miloš Klátik.

Skupina podle obžaloby od října 2010 do srpna 2012 dovezla z Číny 737 kontejnerů textilu, jeden vážil zhruba 20 tun. Oblečení a obuv se do Česka dostávalo přes přístavy v Hamburku a Rotterdamu. Právě na základě upozornění nizozemských celníků se případem začala zabývat česká policie. Když bylo zboží v Česku, nastrčená firma ho papírově přefakturovala na další nastrčenou společnost se sídlem na Slovensku nebo v Maďarsku. Díky tomu bylo zboží osvobozeno od DPH a neplatila se ani daň z příjmů. Nezdaněné zboží končilo u asijských odběratelů zejména v pražských tržnicích SAPA, Tiskařská, Kolbenova a Poděbradská.

Dovoz textilu z Číny a asijské odběratele v Česku podle obžaloby zajišťoval Wang. Peníze od odběratelů přebíral padesátiletý Řihák, který zajišťoval i fingované firmy. Falšované vývozy dál z Česka se nejprve dělaly přes firmu Envico patřící šestačtyřicetileté Šimáňkové. Když se zhruba po roce na firmu zaměřil finanční úřad, ve spolupráci s Řihákem ji Šimáňková převedla na takzvaného bílého koně, muže ze Slovenska. Fingované vývozy se od druhé poloviny 2011 dělaly přes firmu Prenotax, jejímž jednatelem byl Röschenthaler, tehdejší přítel Šimánkové. I tato firma byla později převedena na bílého koně ze Slovenska a vznikla třetí společnost, Geltera. Jejím jednatelem se stal muž vypomáhající Šimáňkové na jejím hospodářství ve Vlastiboři na Jablonecku. Mezi obžalovanými nefiguruje.

Napsala ČTK

Štítky textilie, Čína, daň, Česko, Liberec, Slovensko, Miloš Klátik, Sapa, Maďarsko, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud s pašeráky textilu: Organizátor uprchl, obhájkyně nedorazila  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.