Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud s trojicí bývalých politiků začal bez exprimátora Kittnera

Před objektivy televizních kamer a fotoaparátů začal ve středu ráno u krajského soudu v Liberci proces s trojicí libereckých politiků. Bývalý primátor města Jiří Kittner, jeho ex-náměstek a bývalý předseda představenstva Sportovního areálu Ještěd (SAJ) Pavel Krenk a někdejší člen dozorčí rady a tajemník představenstva SAJ Jiří Zeronik se mají zpovídat z machinací s pozemky pod Ještědem a ve Vesci.

Líčení začalo bez bývalého primátora, který se přes svou advokátku omluvil a požádal, aby jednání proběhlo v jeho nepřítomnosti. Senát v čele s Petrem Neumannem mu však nevyhověl a požádal, aby se Jiří Kittner dostavil ve čtvrtek.

Celé středeční dopoledne zabralo čtení obžaloby a výpověď Pavla Krenka. Ten se podle svých slov cítí nevinný. „Po celou dobu jsem hájil zájmy společnosti i města,“ popsal před soudem Krenk a doplnil: „Naše chování bylo vždy cílené a uvážené.“

Čtěte také: Odročeno. V úterý dorazil k soudu jediný obžalovaný zastupitel

Podle obžaloby měla trojice vyvádět pod cenou městský majetek. Město tak mělo podle státního zástupce přijít o devět milionů, celková škoda má být o necelé čtyři miliony vyšší. Magistrát však vymáhá škodu skoro deset milionů a Sportovní areál Ještěd dalších 13,2 milionu.

„Obžaloba má celkem pět bodů. Ve čtyřech případech se jedná o směny, které byly prováděny mezi Sportovním areálem Ještěd a dalšími subjekty. V těchto případech byl převeden majetek nejdříve z města na sportovní areál,“ popsal státní zástupce Miloš Klátik. Důvodem převodu měla být příprava areál pro nadcházející mistrovství světa v lyžování. Nevýhodně měli politici směnit například restaurace Mošner či Berlín.

Trestní oznámení podalo před čtyřmi lety občanské sdružení Čmelák. „Tehdy jsme byli s Janem Korytářem označováni za populisty, účelové lháře, kteří škodí pověsti města nebo prostě jen za hlupáčky, kteří nerozumí tomu, o čem mluví,“ popisuje Jaroslav Tauchman, redaktor webu Nasliberec.cz, který trestní oznámení s Janem Korytářem podával.

Politikům teď hrozí vysoké tresty. „V případě obžalovaného Krenka a Zeronika je sazba až dvanáct let. V případě Kittnera je to až deset let,“ doplnil státní zástupce.

Líčení s trojicí obžalovaných je nařízeno i na další dva dny.

Štítky Jiří Kittner, SaJ a.s., Sportovní areál Ještěd a.s., Ještěd, Liberec, státní zástupce, Jan Korytář, Miloš Klátik, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud s trojicí bývalých politiků začal bez exprimátora Kittnera  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.