Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud v Liberci se k Bartákovu případu vrátí asi až na podzim

Krajský soud v Liberci se bude případem lékaře Jaroslava Bartáka znovu zabývat na podzim. Bartáka krajský senát za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí potrestal loni 18 lety vězení, vrchní soud ale případ vrátil k novému projednání. Rozhodl tak minulý týden v neveřejném jednání, důvody pro zrušení rozsudku zatím v Liberci neznají.

"Nejprve se bude třeba seznámit se spisem, pak teprve nařídím hlavní líčení,"  řekla soudkyně Eva Drahotová, jež má případ v Liberci na starosti. Předpokládá, že soud s Bartákem by mohl začít v září nebo v říjnu.

Barták si nyní odpykává 12 let vězení za sexuální obtěžování asistentek v letech 2006 až 2011, tento trest platí. V projednávané kauze viní obžaloba Bartáka z toho, že na podzim 2013 v liberecké vazební věznici plánoval násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a kněze Eugena Freimanna. Vraždy měl zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává trest za ozbrojenou loupež. Vězeň to ale nahlásil. Vydíráním dalších tří lidí chtěl Barták podle spisu získat přes 80 milionů korun, které hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Barták tvrdil, že kauza je komplotem jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. Lékař odmítl, že by plánoval nějakou trestnou činnost. Podle něj šlo o běžné vězeňské debaty, které nemyslel vážně. Požadoval proto zproštění obžaloby a proti loňskému verdiktu krajského soudu se odvolal.

V případu obtěžování asistentek je rozsudek pravomocný. Ústavní soud nedávno odmítl stížnost Bartáka proti tomuto verdiktu. Soudci ji označili dílem za nepřípustnou, dílem za zjevně neopodstatněnou. Barták ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty.

Napsala ČTK

Štítky Jaroslav Barták, Liberec, podzim, věznice, Andor Šándor, Oldřich Choděra, Polsko, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci se k Bartákovu případu vrátí asi až na podzim  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.