Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Společné hlídky policistů z ČR a Saska by měly být častější

Česko a Sasko budou více spolupracovat při potírání přeshraniční kriminality, zejména obchodu s drogami. Častější budou společné policejní hlídky i akce. Společný postup proti kriminalitě by měl usnadnit dokument, který zástupci obou zemí podepíšou v červenci.

Novinářům to dnes v Liberci řekl český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který tam jednal se saským ministrem vnitra Markusem Ulbigem.

"Chceme více využívat společné pátrací a vyšetřovací skupiny. To jsou možnosti, kterými můžeme trestnou činnost potírat," uvedl Ulbig. Jeho slova potvrdil i český policejní prezident Tomáš Tuhý. "Jednoznačně lze očekávat, že budeme v daleko četnější míře k vidění s německými kolegy při společných akcích," řekl. Jedním z nejvážnějším problémů česko-saského příhraničí jsou drogy, které se z Česka do Německa pašují ve stále větším množství. Zatímco v roce 2011 zajistili saští celníci v pohraničí jen tři kilogramy pervitinu, v roce 2013 toto množství vzrostlo už na 14,1 kilogramu. Mezi německými uživateli je syntetická droga známá jako Crystal oblíbená, protože je relativně levná - cena pervitinu se pohybuje v závislosti na regionu od 80 do 100 eur (2200 až 2750 korun) za gram.

Chovanec tvrdý postup proti výrobcům pervitinu v pohraničí slíbil už před několika měsíci, první výsledky se podle něj dostavují. "Nechceme usnout na vavřínech. Chtěli jsme však vyslat jasný signál, že boj s drogami a drogovými gangy bereme velmi vážně," řekl dnes. V Česku se podle odhadů ročně vyrobí až šest tun pervitinu. Policii se ale podaří zachytit jen zlomek tohoto množství. Loni to bylo 69 kilogramů.

Surovinou pro výrobu pervitinu neboli metamfetaminu je pseudoefedrin, který obsahují léky proti chřipce. V Česku se jejich prodej omezil, k dostání jsou na občanský průkaz. Volně prodejné jsou ale v Polsku. Pašeráky neodrazují ani vysoké tresty. Nedávno soud v Liberci potrestal, zatím nepravomocně, třemi až 15 roky vězení šest členů skupiny Petra Ryžáka, která z dovezených léků vyrobila zhruba 15 kilogramů pervitinu. Jeho prodejem mohla získat 15 milionů korun.

Podle Chovance se ročně do Česka dovezou z Polska asi čtyři miliony tablet s pseudoefedrinem. Ministr míní, že pašování nelze zabránit bez toho, aby Poláci přijali zákon, který by volný prodej omezoval. Podle Chovance je naděje, že se jim budou polští poslanci zabývat. "Je to v legislativním procesu. Žádali jsme i naše německé kolegy, aby deklarovali polským partnerům, že je to téma číslo jedna pro boj s drogami v českém příhraničí," dodal Chovanec.

Spolupráce s německými policisty by se ale v česko-saském příhraničí neměla omezit jen na drogové delikty. "Věnovat se chceme i majetkové trestné činnosti a krádežím aut, kde už je dobrá spolupráce. Na to chceme navázat," uvedl saský ministr vnitra.

Napsala ČTK

Štítky Česko, Sasko, kriminalita, Milan Chovanec, metamfetamin, droga, Liberec, Tomáš Tuhý, ČSSD, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společné hlídky policistů z ČR a Saska by měly být častější  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.