Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Státní zástupkyně požaduje pro libereckého žháře až 5,5 roku

Vězení až na 5,5 roku požaduje státní zástupkyně pro čtyřiatřicetiletého Petra Hrubého, který je obžalován z obecného ohrožení. Podle spisu založil od jara 2010 do března 2011 v obytných domech v centru města 24 požárů se škodou za 1,4 milionu korun, vinu odmítá. Jeho obhájce navrhuje úplné zproštění.

Obžaloba Hrubého viní z toho, že ráno či ve večerních hodinách zakládal požáry v centru Liberce. Nikdo se při nich vážně nezranil, několik lidí ale muselo být ošetřeno poté, co se nadýchali kouře. Hasiči z domů evakuovali 70 lidí. Žhář k založení požáru používal papír, který na místě našel, ale i oděvy a obuv, botníky, skříně nebo dveře.

"Navrhuji trest v dolní polovině sazby, která je od tří do osmi let. Nikoliv ale na samé dolní hranici s ohledem na počet útoků," uvedla státní zástupkyně. Podle ní požáry zakládal Hrubý v domech, kde někoho znal, nebo byly na cestě mezi jeho domovem a prací.

Obhájce Hrubého takovou konstrukci odmítl a zpochybnil i veškeré důkazy. "Případ trpí důkazní nouzí," uvedl. Obžaloba se opírá o záznamy kamer, lokalizaci pohybu jeho mobilu i posudky znalců, kteří ho označili za devianta s mnohočetnou poruchou sexuální preference. Policie také na jedněch dveřích našla otisk jeho ucha, při jiném požáru láhev od ředidla s Hrubého otisky. Někteří svědci Hrubého také na fotografii poznali, u soudu to ale nikdo nepotvrdil.

Okresní soud se už rozsáhlým případem žhářství zabýval v roce 2012. Tehdy ale Hrubého podmíněně potrestal jen za držení dětské pornografie a drog a žhářské útoky z projednávání vyloučil s tím, že by se jimi měl zabývat krajský soud. Vrchní soud ale rozhodl, že kauza žhářských útoků náleží okresnímu soudu, který případ znovu projednává od loňského roku. 

Rozsudek vynese senát Okresního soudu v Liberci ve čtvrtek.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Petr Hrubý, státní zástupce, požár, Liberec, okresní soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní zástupkyně požaduje pro libereckého žháře až 5,5 roku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.