Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Štítek, který může zachránit život

Hodinu po půlnoci přijímají operátoři Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje na tísňové lince 112 hovor mladé ženy. Mluví přerývavě, neví kde je, bolí ji vše a nic a nechce se jí žít. Operátoři se snaží se všech sil zjistit, kde se nachází, a pokládají ji návodné otázky - odkud se na místo dostala, co kolem sebe vidí.

Většina odpovědí není použitelná a operátory stojí velké úsilí udržovat se ženou hovor. Z informací, které po chvíli nasbírají, se nabízí jediná možnost, jak na metr přesně identifikovat, kde se žena nachází. Musejí ji přimět, aby se zvedla a došla k lampě veřejného osvětlení. Tam bude číselný kód, který mají hasiči zaznamenaný ve svých mapových pokladech. Hovor pokračuje dál a zhruba po hodině se to operátorům daří - schizofrenní žena se sebevražednými sklony čte čísla na lampě. Operátoři okamžitě na místo posílají pomoc.

Nebylo to poprvé, co štítek na lampě pomohl. Na operačním středisku se denně přesvědčují, že tato databáze sloupů veřejného osvětlení má velký potenciál. Hasiči mají ve svých mapových podkladech každý sloup na území měst Liberec a Česká Lípa, Doksy, Frýdlant, Raspenava a Lázně Libverda. Každá lampa má tak své jedinečné číslo. Štítek je umístěn ve výšce očí a například v Liberci se skládá z písmen LB a pěti čísel (třeba LB49000).

Tato databáze doplňuje další možnosti při specifikaci místa události. Vedle toho hasiči mají k dispozici širokou škálu dat. Jedná se například o čísla železničních přejezdů, traumatologické body v lesích, čísla mostů, nadjezdů, turistické rozcestníky, obchody, benzinky a podobně. Více informací si můžete přečíst na webové adrese http://gis.izscr.cz.

Napsala Zdenka Štrauchová

Štítky operátor, Hasičský záchranný sbor, lampa, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štítek, který může zachránit život  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.