Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strážníkům pomůžou nezaměstnaní. Budou jim dělat asistenty

Na pořádek v centru města nebudou dohlížet už jen strážníci a policisté. Zhruba od poloviny letošního roku by se především kolem úřadu práce měli pohybovat takzvaní civilní asistenti strážníků. Že nevíte, o co jde? Právě asistenti, kteří vzejdou z klientů „pracáku,“ by měli být pomocnou rukou strážníků.

„V některých městech už něco podobného funguje. U nás to zatím bude jen na zkoušku. Za pokus nic nedáme,“ řekl primátor Tibor Batthyány (ANO). Podle něho by takový civilní asistent strážníků měl mít středoškolské vzdělání a čistý trestní rejstřík. Předpoklady pro výkon téhle práce jsou tedy podobné, jako u městských strážníků.

Záměr už posvětili radní, kteří počítají s nasazením čtyř asistentů. „Jejich přítomnost by měla mít především preventivní význam. Pokud zaznamená porušování zákona, přivolá mobilním telefonem hlídku městské policie,“ poznamenal ředitel městské policie Ladislav Krajčík.

Podle primátora Tibora Batthyányho by asistenti strážníků mohli najít uplatnění i v rámci městské hromadné dopravy, konkrétně na lince 16, kterou dlouhodobě cestují problematické osoby a kde opakovaně dochází k výtržnostem. „Stejně tak by asistenti městské policie mohli v ranních hodinách dohlížet na přecházení dětí na přechodech pro chodce ve vytipovaných lokalitách u základních škol. Obecně pak vidím přínos v tom, že městská policie by si spoluprací s těmito asistenty v podstatě sama vychovávala své budoucí strážníky,“ doplnil primátor.

Asi každého napadne otázka, z jakých peněz budou asistenti placeni. Náklady mají pokrýt převážně finanční prostředky z úřadu práce, poskytované na veřejně prospěšné práce. Protože ale budou asistenti vykonávat odbornou práci, musí město navýšit mzdové náklady o zákonný odvod z mezd. To bude znamenat navýšení rozpočtu městské policie o 280 tisíc korun, přičemž příspěvek od úřadu práce bude v případě čtyř pracovníků činit 624 tisíc korun ročně. Vybavení do terénu poskytne městská policie asistentům ze svých zdrojů.

Podobný nápad zkoušel v loňském roce Turnov. Záměr však skončil fiaskem. Tamní radnici se nepodařilo najít žádného seniora, který by jí pomohl ráno i odpoledne zajistit větší bezpečnost na přechodech pro chodce v blízkosti základních škol. Přihlásil se jen jeden zájemce, který si to ale později rozmyslel.

Za takřka nulovým zájmem vidí místostarosta města Otakar Špetlík (ODS) obavu seniorů ze zodpovědnosti za případné úrazy dětí na přechodech pro chodce. "To byl důvod, proč ten člověk nakonec od toho ucouvl," uvedl Špetlík.

Štítky Úřad práce České republiky, obecní policie, primátor, Tibor Batthyány, ANO 2011, přechod pro chodce, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníkům pomůžou nezaměstnaní. Budou jim dělat asistenty  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.