Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

STV Group končí se zpracováním munice v Hajništi

Společnost STV Group už nebude v Hajništi na Liberecku zpracovávat munici. Výrobu firma přesouvá do strojírenského závodu v Poličce na Svitavsku, který je na zpracování munice vybavený. Firma už tam začala přesouvat technologii, v Hajništi zůstanou jen sklady munice.

STV Group však plánuje, že výrobu do areálu v budoucnu opět vrátí. U příležitosti dnešní inspekce Bezpečnostní rady Libereckého kraje v Hajništi o tom dnes novináře informoval ředitel divize průmyslových trhavin STV Group Bohumír Pospíšil.

Hlavním cílem inspekce bylo prověřit zajištění areálu, kde se skladuje a zpracovává munice. Podnět k tomu daly nedávné události v podobném areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde 16. října vybuchl jeden ze skladů s municí a 3. prosince další. Dva lidé při tom zahynuli. Z areálu, jehož objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group, se ještě v pátek ozývaly detonace. Kolem obou ohnisek výbuchů je dnes bezpečnostní, asi 14 kilometrů dlouhý okruh, který střeží policisté i armáda. Munice by odtud měla být v příštích měsících odvezena do Květné na Svitavsku.

"Hned po prvním výbuchu ve Vrběticích jsme si nechali zjistit, kolik podobných areálů máme v Libereckém kraji, ukázalo se, že tenhle je jediný," řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Inspekce tam ale podle něj nebyla poprvé, na areál a jeho zabezpečení dohlížejí báňský úřad, policie a také krajský úřad, které dělají pravidelné kontroly. "To, co jsme viděli, mě nijak nezneklidnilo a byl jsem ujištěn, že k podobné události jako ve Vrběticích tady dojít nemůže," dodal Půta. Měl možnost prohlédnout si dva muniční sklady a zajímal se také o zabezpečení areálu.

Muniční sklady v Hajništi jsou roztroušené v lese v takové vzdálenosti, aby nemohla nastat řetězová reakce. Ale i tady v roce 2002 zahynul dělník při zneškodňování dělostřeleckých nábojů. O pět let později v areálu hořelo. Požár způsobila technická závada na stroji, kde se pracuje s malorážnou municí. Jeden člověk byl tehdy zraněn. "Ten člověk utrpěl popáleniny, myslím, že je už zdráv. Nás to poučilo, technologii jsme zdokonalili a žádný člověk už tam není potřeba," dodal Pospíšil.

V Hajništi jsou muniční sklady 60 let, areál patří Novému Městu pod Smrkem, které ho firmě STV Group pronajímá. Firma v něm skladuje tuny výbušnin a munice, z níž největší jsou dělostřelecké náboje. "Areál využíváme zhruba za 40 procent, je tady asi 30 skladů, my jich používáme 26, dva sklady rekonstruujeme a dva používáme k jiným účelům," řekl Pospíšil. Firma má podle něj v Česku tři velké areály v nichž zaměstnává kolem 200 lidí. V Hajništi pracovalo pro STV Group 55 lidí, většinu ale podnik propouští, protože výrobu stěhuje. V Hajništi zůstane jen ostraha.

Ohlášené propouštění nepotěšilo starostu Nového Města Pavla Smutného (SOS pro Nové Město). Region dlouhodobě trápí vysoká nezaměstnanost a ztráta každého pracovního místa situaci zhoršuje. Podle informací z Úřadu práce ČR dosahoval na konci listopadu podíl nezaměstnaných na Novoměstsku 10,7 procenta. Úřad práce evidoval v regionu 364 uchazečů o práci, pro něž měl v nabídce jen 25 volných míst. S areálem podle Smutného žádné zásadní problémy nebyly. "Lidé, kteří tady kolem léta žijí, jsou na to zvyklí, areál je také po celou dobu pod dozorem," řekl Smutný.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Hajniště, STV Group, Liberecký kraj, okres Svitavy, Polička, Pavel Smutný, Vrbětice, muniční sklad, Martin Půta, Nové Město pod Smrkem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STV Group končí se zpracováním munice v Hajništi  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.