Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U libereckého soudu stanul muž, který měl šířit vir HIV

Krajský soud v Liberci dnes začal projednávat případ Rudolfa Martina Nováka, který je obžalován z ohrožení pohlavní nemocí a těžkého ublížení na zdraví. Novák je nakažený virem HIV a v minulosti už byl jednou odsouzen za šíření nakažlivé choroby. Novák vinu odmítá, hrozí mu až 12 let vězení.

Podle obžaloby měl Novák na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci orální nebo pohlavní styk s šesti muži, aniž je informoval o své nemoci. Při sexu s některými z nich nepoužíval kondom a jednoho údajně virem HIV nakazil. O své nemoci ví Novák už od roku 2001. Šestatřicetiletý Novák, známý pod přezdívkou Maarty, vinu kategoricky odmítá. Odsouzení na 3,5 roku v roce 2005 prý pro něj bylo dostatečným poučením. "Čím jsem si tehdy prošel, mi stačilo. Nechtěl bych to opakovat," řekl dnes u soudu. S ohledem na citlivost případu bude většina hlavního líčení neveřejná, za zavřenými dveřmi se odehrají i výpovědi znalců a svědků.

Známosti podle obžaloby navazoval předloni v době, kdy neměl stálého partnera. Tvrdí, že o své nemoci dopředu informoval všechny své milence a pokaždé při sexu používal jako ochranu kondom. Výpovědi svých příležitostných partnerů z té doby označuje za lži. Obvinění považuje za mstu jednoho z nich, se kterým odmítl mít vážnější vztah a který údajně zná i ostatní muže svědčící proti Novákovi. Vypovídá proti němu i muž, o němž Novák tvrdí, že ho nezná a nikdy s ním nic neměl.

V roce 2005 byl Novák odsouzen za šíření nakažlivé choroby a pokus o těžké ublížení na zdraví. Podle verdiktu virem tehdy dva roky ohrožoval své známé a nejméně v deseti případech měl s muži pohlavní styk. Seriózně vyhlížející Novák v té době navazoval známosti v gay klubech v centru Prahy a také na internetu. Policisté po jeho zadržení apelovali na jeho případné partnery, aby podstoupili zdravotní testy, nikdo z nich však nebyl nakažen. 

Napsala ČTK

Štítky Martin Novák, virus, HIV, nemoc, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U libereckého soudu stanul muž, který měl šířit vir HIV  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.