Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Varna pervitinu byla v lyžařském středisku Jizerských hor

V bývalém penzionu lyžařského střediska v Jizerských horách odhalili jablonečtí kriminalisté na konci září varnu pervitinu. Drogy v Albrechticích v Jizerských horách vyráběl podle nich šestatřicetiletý muž asi půl roku. Pomáhal mu v tom dvaatřicetiletý komplic. Oba muži se přiznali.

Policie je vyšetřuje na svobodě, hrozí jim od dvou do deseti let. Novinářům to dnes řekl vedoucí speciálního protidrogového týmu Pavel Folprecht.

"Albrechtice jsou hezká malebná obec. Nevíme, zda se tam chtěli schovat, ale to místo nás překvapilo. Je to bývalý penzion, z hezké třípodlažní budovy se stal slangově řečeno squat," uvedl Folprecht. Ocenil, že při vyšetřování kriminalistům pomohli i místní. "Potvrdili nám nějaké poznatky," dodal.

Kriminalistům se zatím podařilo zjistit, že šestatřicetiletý muž v penzionu vyrobil 640 gramů pervitinu, jejich prodejem mohl získat až 640.000 korun. Část ale použil pro svoji potřebu. Drogou oba muži zásobovali uživatele z Liberecka a Jablonecka. Šestatřicetiletý výrobce drogy je na pervitinu závislý od 16 let, odvykací kúra mu nepomohla. Nyní je v podmínce kvůli jinému prodeji drog.

Policie v Libereckém kraji se letos více zaměřuje na drogovou kriminalitu, na jaře kvůli tomu vytvořila speciální Toxi tým. Za půl roku odhalil sedm pěstíren konopí a osm varen. Mezi letošní největší úspěchy patří zajištění tří varen pervitinu v Jablonném v Podještědí nebo špičkově vybavené velkopěstírny konopí v průmyslovém areálu v Liberci.

Liberecký kraj patří dlouhodobě mezi regiony více zatížené drogovou kriminalitou. Je místem, odkud z Polska do Česka organizovaně proudí léky s pseudoefedrinem, jejichž volný prodej je v tuzemsku zakázaný. Z nich pak pachatelé vyrábějí pervitin a poté prodávají v Česku nebo převážejí do Německa. Také varna v Albrechticích zřejmě získávala léky k výrobě drogy v Polsku.

Napsala ČTK

Štítky metamfetamin, Jizerské hory, penzion, Albrechtice v Jizerských horách, droga, Liberecký kraj, Albrechtice, Polsko, Česko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varna pervitinu byla v lyžařském středisku Jizerských hor  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.